• 瀏覽: 86,091
  • 回覆: 460
  • 追帖: 1
醫柏金遜都要出國,公屋唔適合呢一家

去澳洲睇中醫!笑鳩死人!

其實公屋同私樓係一樣,只係公屋業主係政府,但一般公屋居民都當間屋係屬於自己咁,其實業主要收返個單位,租客根本無得say no,甚至乎唔需要有任何理由。

蔣女士與兒子及孫兒一家三口居於東匯邨10多年,由於蔣女士是長期病患者,需服用精神科藥物,副作用令她患上柏金遜症,由於蔣女士任職中醫的兒子身在澳洲,故她每隔一段時間就會往澳洲接受治療,一家三口被迫分隔三地。

即係間屋報就報3個人嘅人名
但實際只有2個人住

再衰啲咁估
個仔喺澳洲工作
係咪喺香港報0收入?
甚或會唔會係全家都係0收入?

不過而家都好
屋署成人之美
佢地一家可以喺澳洲團聚
唔洗再分隔兩地

個扒街明顯有澳洲身份證,久唔久返澳洲攞福利又得閒返來香港又用香港身份證攞香港福利,政府應該在沙嶺安葬佢。

呢個理由又如何可以向房處求情? 

都係正正經經交返間公屋出嚟算啦. 

引用:
原帖由 Don't慌熊 於 2022-12-21 17:00 發表
一名姓蔣女士居於黃大仙東匯邨,由於患有柏金遜症而要定期往澳洲治病,未能留港。至今年年頭,一家人收到房署的家訪要求,卻因未有家人在港而無法即時回應,及後甚至要求他們在限制內遷離,或將失去居於10多年的公

柏金遜好長手尾架,留係澳洲慢慢醫,無謂騰來騰去啦!香港間公屋就唔使掛心啦!房署會幫你地搞掂,安排俾真正有需要嘅人,當幫你哋積福啦!

去得澳洲醫病,竟然係香港住公屋?

去澳洲治病甘銀巴閉

死曲街,食香港福利

引用:
原帖由 Don't慌熊 於 2022-12-21 17:00 發表
一名姓蔣女士居於黃大仙東匯邨,由於患有柏金遜症而要定期往澳洲治病,未能留港。至今年年頭,一家人收到房署的家訪要求,卻因未有家人在港而無法即時回應,及後甚至要求他們在限制內遷離,或將失去居於10多年的公

呢個情況,就應該要收番,仲要check下佢家人有冇物業喺香港,有仲要告埋佢添

中醫即係唔係手術啦,佢個仔定期返嚟唔得既

佢個仔係醫生,定居得澳洲,點都搵到下食,仲可以白交租都冇問題添

個人極度懷疑兩老或佢家人,喺香港有樓收租添,一個普通公屋市民,那有能力長期到澳洲醫病,吹大啲笨

有錢移居澳洲喎!留返間公屋比有需要人士啦!

明知自己長時間不在香港,離港時為甚麼不通知房屋署,打定底先,是否想博得就博。房署依例收回公屋單位都係公事公辦啫,要徹底治好個病咪長居澳洲由個做中醫嘅仔照顧囉,你喺澳洲如果唔需要工作,無人理你居留多久㗎。另外,佢屋企人應該都係長期不在港居留,間公屋只係作回港渡假之用,若然係咁,理應將公屋交回房署編配給真正需要的人啦

引用:

唔收番又屌,
收番又屌!

引用:

澳洲治病?咁有錢?澳門就話啫!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]