• 瀏覽: 39,962
  • 回覆: 117
+7
近日本地確診數字仍徘徊每天逾萬宗水平,不過行政長官李家超今日(20日)出席行政會議前預告,港府將進一步放寬社交距離措施;下午醫務衞生局副局長李夏茵聯同衞生署衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮和醫院管理

近日本地確診數字仍徘徊每天逾萬宗水平,不過行政長官李家超今日(20日)出席行政會議前預告,港府將進一步放寬社交距離措施;下午醫務衞生局副局長李夏茵聯同衞生署衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮和醫院管理局總行政經理(醫療職系)關慧敏將會出席疫情記者會。
由本周四起將會再度放寬社交距離,包括進入酒吧、夜總會及出席宴會毋須再快速測試,取消餐飲處所及宴會人數限制,但口罩令及限聚令仍然維持。
傳染病處首席醫生歐家榮表示,過去一周平均每日有約1.5萬宗確診個案,較再上周輕微上升12%;過去一周平均每日有853輸入個案,較再上周輕微上升18%,佔整體個案5.7%,情況一直平穩;過去一周有226宗死亡個案;在污水監測水平仍偏高;而即時有效繁殖率為1.18,較高峰時有回落。

歐家榮指,本地感染、院舍個案仍然處於高水平,但未有上升跡象。
醫院管理局總行政經理(醫療職系)關慧敏表示,新冠留院病人繼續有上升,由3,700多人,升至逾4,100人留醫,每日由720多人入院升至780人,留院病人中有2成屬安老院舍院友,預計聖誕長假期入院人數會增加。
醫務衞生局副局長李夏茵宣布,由本周四起取消餐飲處所及宴會人數限制,進入酒吧、夜總會及出席宴會毋須再快速測試,但口罩令及限聚令仍然維持。

都仲係要戴口罩,到底要罩到幾時?

新聞來源連結:
https://topick.hket.com/article/3425504/?r=mcsdwp

除哂口罩聚會party就幾百人都得
出街帶住罩就10個人都唔得
神邏輯呀

引用:
原帖由 楊鉅祥 於 2022-12-20 15:38 發表
神邏輯呀
agreed

引用:
神邏輯呀
你應該冇理解錯 

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-12-20 15:22 發表
近日本地確診數字仍徘徊每天逾萬宗水平,不過行政長官李家超今日(20日)出席行政會議前預告,港府將進一步放寬社交距離措施;下午醫務衞生局副局長李夏茵聯同衞生署衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮和醫院管理

...
起碼到夏天先有條件取消室外口罩令

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-12-20 15:22 發表

...
直到永遠,阿門

即係室內宴會全香港7百萬人就唔需要帶口罩
但係室外活動全香港7百萬人就需要帶口罩

繼續放寬

引用:
原帖由 楊鉅祥 於 20-12-2022 15:38 發表
神邏輯呀
得呀,我見D本地旅行團都幾廿人

引用:
神邏輯呀
仲有宴會人數無限制,但點解限聚令唔取消?
係咪怕啲人帶口罩遊行示威?

限聚令應該要取消。

都唔知係咩邏輯

最煩最擾民既口罩令廢除得未 一家八口冇打針去韓國玩10幾日,全程冇戴口罩都冇人中招 

口號特首要述職,唔係咁有咩嘢要述?

件事係幾L on9 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]