• 瀏覽: 23,262
  • 回覆: 88
  • 追帖: 1
+2
早前全線結業的大型川菜飲食集團「辛香匯」旗下高級餐廳「映水芙蓉」,被業主九龍倉置業旗下公司上周五(16日)入稟,指「映水芙蓉」位於尖沙咀海運大廈的分店舖位違反租約,自今年8月起欠交租金、宣傳費、服務費、清潔費等,要求該公司交還涉案舖位,並連本帶利支付逾379萬元欠款及賠償損失。

原告是九龍倉全資附屬公司Wharf Realty Limited,被告是映水芙蓉(港島)餐飲有限公司。入稟狀指,被告自2019年5月起,以月租逾49萬港元承租涉案舖位,並須支付冷氣費、宣傳費等。惟被告自今年8月起一直拖欠租金及雜費,欠款已累積至約379萬港元。原告要求被告交吉舖位,連本帶利支付欠款及其他雜費直至交吉為止。

執得遲 樓面服務奇奇怪怪 仲喺銅鑼灣開分店 openrice仲有咁多好評打手 唔知以為入咗精神病院

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20221219/bkn-20221219135329749-1219_00822_001.html

引用:
原帖由 siuroy123 於 2022-12-19 15:13 發表
早前全線結業的大型川菜飲食集團「辛香匯」旗下高級餐廳「映水芙蓉」,被業主九龍倉置業旗下公司上周五(16日)入稟,指「映水芙蓉」位於尖沙咀海運大廈的分店舖位違反租約,自今年8月起欠交租金、宣傳費、服務費、清潔費等,要求該公司交還涉案舖位,並連本帶利支付逾379萬元欠款及賠償損失。

原告是九龍倉全資附屬公司Wharf Realty Limited,被告是映水芙蓉(港島)餐飲有限公司。入稟狀指,被 ...
2019年6月社運,之後到而家肺炎
系尖沙咀開都系食遊客
可以捱到3年,佢都算好野

海運食肆好旺
大部份晚飯唔訂位冇檯
海港城映水芙蓉都係

唔明點解呢排啲食肆都比較冷清
前排反而比較旺場
唔知係咪多咗人外遊及消費券用得七七八八

入稟狀指,被告自2019年5月起,以月租逾49萬港元承租涉案舖位,並須支付冷氣費、宣傳費等。

啱啱黑暴之前

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-12-19 16:33 發表
唔明點解呢排啲食肆都比較冷清
前排反而比較旺場
唔知係咪多咗人外遊及消費券用得七七八八
去晒曰本泰國外遊

依間幾好食,唔怪得之前海港城d coupon無佢份,爭佢錢廢時益你

引用:
原帖由 比卡超治港 於 2022-12-19 16:50 發表

去晒曰本泰國外遊
咁國泰航空應該好好生意
但佢啲股價又唔見點升

引用:
原帖由 505249341 於 2022-12-19 15:23 發表

系尖沙咀開都系食遊客
社你老母,係黑暴

引用:
原帖由 fun_db 於 2022-12-19 16:30 發表
海運食肆好旺
大部份晚飯唔訂位冇檯
海港城映水芙蓉都係
50萬租
坐底做150萬先吾使蝕
每日做2個市,午市,晚市
每日要做5萬生意

如果掂,就吾使汁

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-12-19 16:53 發表

咁國泰航空應該好好生意
但佢啲股價又唔見點升
D人搭JL,ANA,港人怨恨CX

引用:
原帖由 505249341 於 2022-12-19 15:23 發表

系尖沙咀開都系食遊客
你咩料呀
社運唔會影響店鋪,暴動就會,明冇?

引用:
原帖由 siuroy123 於 2022-12-19 15:13 發表

原告是九龍倉全資附屬公司Wharf Realty Limited,被告是映水芙蓉(港島)餐飲有限公司。入稟狀指,被 ...
九倉應該叫班暴徒日日係廣東道殺人放火打砸搶攪跨晒班租客

不如叫出水芙蓉仲好,易記

以前一年唔好就期望下年, 但而家睇出年會好? 好明顯唔系。

主題標籤 #冷氣機
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]