• 瀏覽: 52,003
  • 回覆: 387
  • 追帖: 2
+27
無能港府抗疫不力更拒聽民意,長期維持嚴苛防疫禁令,打殘百業令本港山窮水盡,庫房或錄逾千億元財赤。生活在疫下香江的青年走投無路被迫「躺平」,調查發現每四個青年便有一人認為自己「冇用」,人生觀消極;近70%人認為港府忽視民意,近60%青年更打算移民。機構指,疫情折騰香港多年,社會氣氛持續低迷,部分青年對個人、前景及社會環境等方面的信心普遍下降,對未來欠缺明確方向。

係就好呀, 香港已經夠晒多人, 淨係朝早坐地鐵都夠晒人多擠迫, 走緊的人, 絕對係好事。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20221219-1219_00174_001/港窮水盡疑無路--六成青年想走佬

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-12-19 06:12 發表
無能港府抗疫不力更拒聽民意,長期維持嚴苛防疫禁令,打殘百業令本港山窮水盡,庫房或錄逾千億元財赤。生活在疫下香江的青年走投無路被迫「躺平」,調查發現每四個青年便有一人認為自己「冇用」,人生觀消極;近70%人認為港府忽視民意,近60%青年更打算移民。機構指,疫情折騰香港多年,社會氣氛持續低迷,部分青年對個人、前景及社會環境等方面的信心普遍下降,對未來欠缺明確方向。

係就好呀, 香港已經夠晒多人, 淨 ...
青衣冇錢就移民?錢從何來?妓者寫自己感受比人睇就當全香港青年?

疫是其次

高地價高物價 官肥民瘦

先係香港死因

我又唔係咁睇wo,咁多次大型遊行,有邊次係關於經濟問題?

次次都係民主,即係經濟冇問題啦!如果有問題,點解唔出黎遊行下?

走去烏克蘭?

走老!?又係好似『光復』咁,得個講字,嘴炮天下無敵

引用:
原帖由 莫小問 於 2022-12-19 06:55 發表

次次都係民主,即係經濟冇問題啦!如果有問題,點解唔出黎遊行下?
香港經濟, 點會有問題? 淨係而家假日去飲茶, 的茶樓大多數爆晒, 同埋而家幾多香港人去左旅行, 我身邊好多朋友都去左日本同泰國, 有的仲感染埋返嚟。如果冇錢, 點樣個個都話去到旅行呀?

去外國仲衰,分分鐘返黎既機票錢都搵唔到

不過咁都好既

引用:
原帖由 莫小問 於 2022-12-19 06:55 發表

如果由經濟問題

真正引至暴亂
就唔止前兩年黑暴咁少事

香港勤力唔會死 可惜行緊日本條死路
內部會繼續低迷 

資產物價帶落嚟嘅後遺症
好難一時三刻 攪得掂

班高官得閒就驚人唔知佢哋喺度咁
為刷存在感 諗啲
以自己活在天堂嘅高薪褔 無憂生活

去量度基層政策

餐搵餐食嘅基層 沒有免費司機工人用
亦沒有禮物在海外收 也沒有未來發展藍圖 賣

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-12-19 07:17 發表

香港經濟, 點會有問題? 淨係而家假日去飲茶, 的茶樓大多數爆晒, 同埋而家幾多香港人去左旅行, 我身邊好多朋友都去左日本同泰國, 有的仲感染埋返嚟。如果冇錢, 點樣個個都話去到旅行呀?
死又死唔哂嘅

引用:
原帖由 keung135 於 2022-12-19 06:38 發表
疫是其次

高地價高物價 官肥民瘦

先係香港死因
此其一,
還有就是法棺治港,還是多數外藉人士

九成得過講字,香港少200幻鼓油人絕對係好事。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-12-19 06:12 發表

係就好呀, 香港已經夠晒多人, 淨 ...
果個廢柴記者自己廢就算,寫埋呢啲野將自己無能歸咎政府,更煽動青少年仇恨港府,植入將自身責任賴於他人的思想,令傻西樓主張貼廢文上討論區,國安係咪要做野?

引用:
原帖由 謀人寺 於 2022-12-19 07:23 發表

此其一,
還有就是法棺治港,還是多數外藉人士
撞死人三千蚊

掉垃圾又係三千蚊??

原來人命同舊垃圾無分別

香港司法絕對得啖笑  法律面前窮人絕對含忍

引用:
原帖由 keung135 於 2022-12-19 06:38 發表
疫是其次

高地價高物價 官肥民瘦

先係香港死因
香港現狀是朱門酒肉臭,路有凍死骨!🤮

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]