• 瀏覽: 3,107
  • 回覆: 10

立法會選舉委員會界別補選 結果出爐立法會選舉委員會界別補選今日(18日)舉行,6人競逐4個議席。由早上9時開始投票,至11時30分結束,而政制及內地事務局局長曾國衞與選舉管理委員會主席陸啟康開箱倒票。截至11時,累計投票人數為1,307人,投票率90.70%。2021年立法會換屆選舉結果顯示,選委會界別有1426人投票,投票率為98.48%,而今次補選的投票人數較上次選舉少119人,投票率亦下跌了約百分之7.8。黃錦輝、陳永光、何敬康及尚海龍當選。

小圈子選舉,得啖笑!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/立法會選舉委員會界別補選-結果出爐-051755647.html

引用:
原帖由 超級怪天才 於 2022-12-18 14:07 發表
...
請問有邊個國家選舉唔係小圈子?

日本韓國台灣咪又係小圈子
杜魯多唔靠父幹4張野做到總統?

鍾唔鍾意睇波都知邊個捧盃

關唔關心選舉都唔知有補選

引用:
原帖由 leslielo 於 2022-12-18 16:06 發表

請問有邊個國家選舉唔係小圈子?
美國

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-12-20 01:58 發表

美國
如果你認為美國不是小圈子選舉,證明你頭腦簡單,想法太天真。

引用:
原帖由 leslielo 於 2022-12-20 09:09 發表

如果你認為美國不是小圈子選舉,證明你頭腦簡單,想法太天真。
如果美國係小圈子選舉,特朗普連出選的資格的都無

真出奇!!!工聯會又無份!!!係咪現時工聯會的代表在新選舉制度中被壓抑呢!!!這一點必定要檢討!!!香港基層勞動人口粗略估計起碼有300萬!!!在選舉制度中的代表係咪要適當地反影呢???

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-12-20 09:36 發表

如果美國係小圈子選舉,特朗普連出選的資格的都無
你去了解下美國歷史及選舉制度再講啦!

引用:
原帖由 leslielo 於 2022-12-20 17:44 發表

你去了解下美國歷史及選舉制度再講啦!
你望下特朗普當年當選就知無小圈子

中國人ge馬騮戲

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]