• 瀏覽: 94,535
  • 回覆: 373
+13
鍾南山:Omicron應改稱「新冠感冒」 內地疫情與港年初不同中國工程院院士鍾南山指,新冠病毒變異株Omicron已不適合稱為「新冠肺炎」,應

中國工程院院士鍾南山指,新冠病毒變異株Omicron已不適合稱為「新冠肺炎」,應該改稱「新冠上呼吸道感染」或「新冠感冒」,又認為內地放寬後將有2億人受感染的推論不恰當。鍾南山在一個講座中表示,Omicron的病死率降至0.1%,相當於季節性流感,感染部位主要在上呼吸道,研究亦發現感染Omicron後,有76%機會一年內不會再次感染,引發的後遺症風險亦比Delta病毒株更低,只有4.5%。

對於有人推測,如果內地放開疫情管控,會經歷香港今年初的疫情高峰期,按內地人口規模推算,可能會有2億人感染,100至200萬人病死。鍾南山指,這個推論並不一定恰當,因為當時香港疫苗接種率遠低於內地現在的情況,認為香港年初疫情不會在內地出現。他認為隨著新冠病毒變異,政策應該相應調整,重點從「防控感染」轉向「防控重症」,但不意味可以「躺平」,還要繼續預防感染。 至於網上傳言新冠病毒「北方毒株比南方兇」,鍾南山指北京流行的變異株以BF.7為主,廣州流行的變異株以BA.5.2為主,本質上不存在區別。北京患者的症狀看起來明顯,可能與氣溫有關,亦可能與病毒逃逸有關。

其實叫咩名真係咁重要咩?

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news2/china/2468874/鍾南山Omicron應改稱新冠感冒-內地疫情與港年初不同

龍門搬得真快

上年歐美放寬果陣班死黃狗無出過聲
依家到中國放寬又話唔得,乜狗糧真係咁好食?
有中國人唔做要去做黃狗

年初香港的還是肺炎
而家大陸的就是流感

引用:
原帖由 longgun67 於 2022-12-16 10:12 發表
有中國人唔做要去做黃狗
慣性狗
改不了吃屎嗎

引用:
原帖由 longgun67 於 2022-12-16 10:12 發表
有中國人唔做要去做黃狗
已經無狗糧派了, 班冚家鏟曱甴是自掏腰包攻擊中國的

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-12-16 10:57 發表

仲衰,黃撚賤過隻狗

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-12-16 10:03 發表
鍾南山:Omicron應改稱「新冠感冒」 內地疫情與港年初不同中國工程院院士鍾南山指,新冠病毒變異株Omicron已不適合稱為「新冠肺炎」,應

中國工程 ...
除咗中文名之外,請鐘先生改變種病毒英文名,並將呢個英文名提交世衛

朝令夕改都唔係大問題 搬龍門都係常態 但今次出埋36計之掩耳盜鈴真係一絕 不如直接講根本無疫情 病毒已突然消失重好啦 個幾月前重話咩 動態清零不動搖 一個月後就失左憶咁 好似思覺失調咁

引用:
原帖由 fcymatthew 於 2022-12-16 10:04 發表
龍門搬得真快
病毒變咗政策自然要變啦香港現在日日過萬感染大家咪一樣當無事

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-12-16 10:57 發表

小粉紅日日亂up被攻擊
卻說成中國被攻擊
有趣

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-12-16 10:22 發表
年初香港的還是肺炎
而家大陸的就是流感
無打疫苗冇抗體就係肺炎,打咗疫苗有抗體就係流感

胡錫進都陽了。

因為新冠Omicron之後經過很多演變成了現在主流BA.5, BQ.1.1, XBB...等, 己經九成染疫者係無症狀, 所以鍾院士講話係有道理.

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-12-16 10:22 發表
年初香港的還是肺炎
而家大陸的就是流感
沒有肺炎症狀為甚麼叫肺炎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]