• 瀏覽: 57,799
  • 回覆: 127
+3
本港新冠疫情復熾。衞生署衞生防護中心公布,今日(15日)新增17,080宗確診,包括16,249宗本地及831宗輸入個案

831宗輸入個案,仲未包括大量由內地免檢疫入境人士,相信好快再大爆發

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1215_00822_001.html

死亡數少咗 好嘅開始 , 明天繼續 精準 擴疫 👍

成日宣揚"群體免疫力" 的磚家,  請兜一下, 點樣免疫?

我認識的已有多名接種伏必大人士, 重複染疫2-3次了.

群體免疫個磚呀!

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-12-16 00:35 發表

群體免疫個磚呀!
重複感染兩~三次?未打加強針?

大陸爆屎渠,香港點會唔臭?

其實大陸官方公佈雖然只係核酸, 都係得幾千宗
香港有冇必要日日話有萬幾2萬宗

應該要根隨國策唔需要反映快測等等數字

引用:
原帖由 超級怪天才 於 2022-12-16 01:01 發表
大陸爆屎渠,香港點會唔臭?
都唔明政府做咩? 以前美國英國等國家大爆發時候,當時就馬上封閉機場唔比人哋出入境,
家下大陸完全唔管控,情況比美國英國更嚴重千倍,竟然容許回港人士每日免檢疫進入社區,政府口口聲聲
定咁多防疫政策要香港市民遵守,目的就是希望保護每個市民健康,但是現在日日死二三十人,點解可以唔封關,
再咁落去分分鐘每日過十萬香港人中招,死路一條

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2022-12-16 00:46 發表

重複感染兩~三次?未打加強針?
打十針, 加強不加強, 都不可能有免疫. 磚家只識語言偽術.

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-12-16 00:35 發表

群體免疫個磚呀!
曾經問過醫務人員, 如果確診過, 係咪就天下無敵? 該醫務人員答案係, 而家新冠唔只一隻菌, 有幾隻, 假如曾經確診, 冇錯, 該人係會對確診果隻菌有免疫力一段時間, 但對其餘嘅同類病菌就未必有免疫能力, 即係話可能會再次受到感染。

2萬就到

引用:
原帖由 算得了什麼 於 2022-12-16 01:45 發表

都唔明政府做咩? 以前美國英國等國家大爆發時候,當時就馬上封閉機場唔比人哋出入境,
家下大陸完全唔管控,情況比美國英國更嚴重千倍,竟然容許回港人士每日免檢疫進入社區,政府口口聲聲
定咁多防疫政策要香港市民遵守,目的就是希望保護每個市民健康,但是現在日日死二三十人,點解可以唔封關,
再咁落去分分鐘每日過十萬香港人中招,死路一條
今屆政府, 係唔會封關㗎, 乜你睇唔到咩, 最大果個, 紀律部隊出身, 飲酒吹水, 飲飲食食係佢地嘅專長, 先前佢自己走去泰國食海南雞飯同泰式魚肚羹, 食到確診埋, 係基佬欖球當日, 仲同埋班人一齊飲酒隊啤, 仲要默許同包庇在場人士一齊唔帶罩, 齊齊違反防疫條例, 令到當日大球場成為法外之地, 現代版九龍地寨, 試問一個自身都咁唔檢點嘅人, 點會有心去搞抗疫? 另外一個廢官, 佢老婆係新架坡有業務, 如果封關, 佢老婆點樣星,港二邊走去處理業務? 所以今屆政府, 好明顯, 只會與病毒共存同躺平, 越多人感染 ,越多人死, 政府就越走去放寬, 呢個已經係好明顯, 不如大家估下今日個確診會係幾多仲好喇。

諗起林鄭個時一日300,400單已經大陣仗到連午市堂食都停埋,真係想笑
依家一日萬七宗大家照常堂食行街SHOPPING疴屎

其實點止萬七, 大把人中招唔報...將這數字x2甚至x3才是實數!

呢幾日天好凍又落兩粒雨,加上好多地方都取消安心出行,大家出外真係要小心保重身體。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]