• 瀏覽: 59,886
  • 回覆: 399
  • 追帖: 1
+2
【本報訊】本港公營醫療系統長期超負荷,有議員昨日指醫護人手不足導致壓力爆煲,引發「就醫難、就醫貴」的現象,促優化註冊和課程銜接,並指立法會去年通過的《2021年醫生註冊(修訂)條例》,包含國際排名「百大不入」的外地院校,卻排斥內地院校。

轉載;

中華醫學會香港醫護人員協會理事長杜宏發言時哽咽,指回歸前香港排斥、歧視內地培養的醫學人才;回歸後醫生註冊條例仍然對英、美培養的醫生有優待政策,對內地培訓醫生的歧視,沒有根本性改變。

議員促改註冊制度

議員黃國稱上世紀五、六十年代醫生人手短缺,終允許內地培訓醫生有限度註冊為「社團醫生」,故建議港府在18區康健中心強化基層醫療,參考「社團醫生」模式為港人醫生有限度註冊,以紓解人手荒。他續稱,按政府預測2030年將會欠缺1,610名醫生,促港府推出內地醫療培訓資歷銜接課程,讓兩地醫生接軌;制訂醫療人才庫,掌握內地醫師資歷的港人資料。另有議員指本港醫生人手不足問題,引入非本地培訓醫生「遠水難救近火」,同時認為有限度註冊制度行之有效,港府應考慮讓有國家資歷的醫師在將成立的「基層醫療健康管理局」作有限度註冊,讓其發揮所長及短時間內補充人手,實現「雙贏」。

針對政府忽略輔導專業人士方面,有學者指香港每年有大約一萬名輔導專業人才畢業,惟政府完全忽略,也沒有納入現行架構內,直斥政府「浪費人才」,而加拿大、澳洲及美國等地卻承認輔導專業人才資歷,議員郭玲麗指本港甚至變成「人才輸出」,建議政府設立輔導專業制度,推動本地輔導專業人員的整體發展;在現行架構中容許社福機構及學校聘用社工或輔導專業認受人士;在現行政府職系加人輔導專業崗位;在現時基層醫療架構中設立心理輔導人員職位;及建議將學校現行「一校兩社工」改為「一校一社工一輔導」。

原文網址:公院人手不足 杜宏哽咽:政府歧視內地醫生 | 東方日報 | 要聞港聞 https://orientaldaily.on.cc/cont ... 215-1215_00174_002/

既然上日話公共醫院人手不足,有關方面應該考慮放寬國內醫生,落嚟香港執業。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cont ... 人手不足--杜宏哽咽:政府歧視內地醫生

我唔敢看大陸醫生

家超你收未?

hk醫療界根本是一個內外既得利益者勾結集團,一日仲係醫管局范鴻齡之流把持,一日都唔會改變敵視內地醫生,護士..

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-12-15 08:11 發表
我唔敢看大陸醫生
咁情況冇問題吖,人地都未必敢睇你

當有重病,痛症時,公院要排長隊,病人根本唔會咁揀擇。。。宜家只係本土醫生,唔願意開放市場。🙈

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-12-15 08:11 發表
我唔敢看大陸醫生
如果有部分政府醫生,以前都係來自國內。

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-12-15 08:14 發表
家超你收未?
請問收乜嘢呀?

引用:
原帖由 christ201430 於 15/12/2022 08:11 發表
我唔敢看大陸醫生
香香港中醫,針灸大多中國內來的

引用:
原帖由 威廉PO 於 2022-12-15 08:37 發表
當有重病,痛症時,公院要排長隊,病人根本唔會咁揀擇。。。宜家只係本土醫生,唔願意開放市場。🙈
到時候公院排隊時會打點滴嗎?

好正常
因為醫生係一個龐大嘅搵錢市場
外國嚟嘅醫生唔會多
但國內嚟嘅醫生一定多
到時就會影響利益
連醫藥都唔肯分家
唔駛念班醫生都分利益出去

愚公要出動

引用:
原帖由 judylam651 於 2022-12-15 08:17 發表
hk醫療界根本是一個內外既得利益者勾結集團,一日仲係醫管局范鴻齡之流把持,一日都唔會改變敵視內地醫生,護士..
早晨朱迪,大家心裏有數點啦!解搞搞咗咁耐,成日都話唔夠人手?究竟係醫護學位不足呀?定係小班教育呢?成日只係話唔夠人。如果有心解決係有好多方法可以做,點解有關方面做咗咁多年都唔做呢?包括開多啲學位,醫護畢業後有一定年期需要喺政府醫院工作,改善佢嘅人工福利,吸引人才留低。引入外地醫護。延長退休年齡.............。

引用:
原帖由 武松00 於 2022-12-15 08:24 發表

咁情況冇問題吖,人地都未必敢睇你
等同於雞同雞蛋嘅理論!好人好姐冇病就唔使睇醫生啦!有病去睇政府醫生,仲要揀醫生?咁佢點解唔去睇私家醫生呢?

引用:
原帖由 suzume 於 2022-12-15 08:48 發表
好正常
因為醫生係一個龐大嘅搵錢市場
外國嚟嘅醫生唔會多
但國內嚟嘅醫生一定多
到時就會影響利益
連醫藥都唔肯分家
唔駛念班醫生都分利益出去
重點

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]