• 瀏覽: 3,152
  • 回覆: 7
烏克蘭官員表示,俄軍在當地星期三清晨襲擊首都基輔,期間烏方擊落十多架無人機。 《英國廣播公司》身處當地的記者表示,空襲警報響起後不久就聽到猛烈爆炸聲,被防空系統擊落的無人機,據報是伊朗製造。 基輔所屬的基輔州,州長形容俄羅斯的最新一波無人機攻擊,是繼續針對烏克蘭的能源設施發動恐襲,對此予以譴責。他又...

譴責有何用, 多碌魚嘅!與其捱打不如反擊, 令老俄一嘗被人轟炸首都的滋味, 老烏應該出動土耳其製高科技無人機直闖莫斯科附近所有能源和發電設施, 搞到佢地無油氣無電用而凍到殭烏燈黑火停止生產和經濟活動, 以其人之道還治其人之身, 並向普京政權強烈警告, 若再來犯基輔佢就炸莫斯科包括克宮, 因自衛而被迫反擊侵略者是合乎國際法的。

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1679828-20221214.htm

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-12-14 19:47 發表
烏克蘭官員表示,俄軍在當地星期三清晨襲擊首都基輔,期間烏方擊落十多架無人機。 《英國廣播公司》身處當地的記者表示,空襲警報響起後不久就聽到猛烈爆炸聲,被防空系統擊落的無人機,據報是伊朗製造。 基輔所屬的基輔州,州長形容俄羅斯的最新一波無人機攻擊,是繼續針對烏克蘭的能源設施發動恐襲,對此予以譴責。他又...

點解唔直接揮軍包圍莫斯科,截斷哂水電煤供應?
重可以率軍接管所有石油措施,免費放氣比歐洲佬任用

引用:
原帖由 Dracomak 於 2022-12-14 20:04 發表

點解唔直接揮軍包圍莫斯科,截斷哂水電煤供應?
重可以率軍接管所有石油措施,免費放氣比歐洲佬任用
避免老俄找藉口說老烏和支持者老美北約入侵並襲擊俄羅斯, 增加核戰風險, 不宜用真人攻擊老俄, 用無人機則非常適宜。

用愛國者擊落無人機

引用:
原帖由 Kenny~ 於 2022-12-14 21:51 發表
用愛國者擊落無人機
若一百架無人機一齊上呢?你有幾多支愛國者導彈?

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-12-14 23:17 發表

若一百架無人機一齊上呢?你有幾多支愛國者導彈?
反正都係美國比

洗唔洗頒個獎?
打仗打到咁少野都文宣

引用:
原帖由 Ooqq89 於 2022-12-15 13:32 發表
洗唔洗頒個獎?
打仗打到咁少野都文宣
無!睇唔過眼啫!老烏比老俄恰到上面都唔L反擊莫斯科, 傷不到平民百姓就ok啦!必需要普京班卜街一嘗被無人機轟炸到焦頭爛額才有轉機嘅!普京班冚家剷老烏唔發火就當病貓。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]