• 瀏覽: 6,828
  • 回覆: 10
為了應對中國威脅,澳洲在美國及英國協助下研發核潛艇。澳洲有軍事分析員近日主張,澳洲政府應該仔細考慮引入美國新一代隱形戰略轟炸機,表示它不但擁有覆蓋中國大陸的航程,更可以填補核潛艇服役前的長程打擊能力缺口,應對敵人在接近澳洲海岸的太平洋或東南亞,建立軍事據點的「最壞情況」.......

全文︰https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20221212/bkn-20221212161643100-1212_00992_001.html

澳洲與中國關係愈趨惡劣,而且與印尼、東帝汶等東南亞國家關係都不太好。倘若澳洲買下美國B21轟炸機,近則可以攻打印尼或東帝汶,遠則可以跟隨美國攻打中國。

都唔知中國何處威脅了澳洲?

引用:
原帖由 VUB 於 2022-12-13 09:44 發表
其實只係想討主子歡心,生怕主子忘記奴才,所以主子敵人就係自己敵人,但b21連美國自己都未裝備,澳洲佬已經話要啦旁邊印尼睇怕要大幅擴軍

引用:
原帖由 VUB 於 2022-12-13 09:44 發表
藉口。真正目標是印尼

ASPI 係出名嘅軍火商“智庫”,唔吹下點推銷武器吖

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-12-13 18:54 發表

藉口。真正目標是印尼
哦,中國的高鐵修到了印尼

袋閪蟈又比老尾掠水買貨🤣😄🤫😆🤭

引用:
原帖由 機龍 於 2022-12-13 19:02 發表
ASPI 係出名嘅軍火商“智庫”,唔吹下點推銷武器吖
美國無資金研發 B21,要找羊牯出錢?

納粹西又想搏大霧,你就想無咁易,你咁鍾意咪批塊山寨土地比納粹美起軍事基地囉!
反正你納粹澳塊山地都係露笠返來啫!

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2022-12-15 13:09 發表

袋鼠懶係大支野覺得美國咩都要賣

袋鼠越係武裝化,咪越多東風導彈瞄住咯

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2022-12-15 13:09 發表

要賺到盡嘛!你睇睇F-35, 開發時都向各國集資啦. 錢比左. 買機時都冇折扣. 仲要練習時資料傳曬去洛歇·馬丁總部. 我覺得參與F-35既國家先係羊牯!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]