• 瀏覽: 13,651
  • 回覆: 54
  • 追帖: 1
+3
內地近日公布「新十條」放寬多項防疫措施,有消息指內地和香港有望通關。民建聯立法會議員陳恒鑌今日(12日)在社交媒體發文引述消息指,內地本月內有機會先對緊急、公務和商務開關,並呼籲大家為逐步復常喝彩。

據報兩地免隔離通關或明年農曆新年前實施

此外,政府正全面檢視防疫措施,跨境貨運恢復「點對點」取貨,而特首李家

內地近日公布「新十條」放寬多項防疫措施,有消息指內地和香港有望通關。民建聯立法會議員陳恒鑌今日(12日)在社交媒體發文引述消息指,內地本月內有機會先對緊急、公務和商務開關,並呼籲大家為逐步復常喝彩。

此外,政府正全面檢視防疫措施,跨境貨運恢復「點對點」取貨,而特首李家超上周六出席一個座談會時指,本港明年與內地通關「有現實可能性」;無獨有偶,《南華早報》亦引述消息指,內地正考慮與放寬陸港免隔離通關相關的試點計劃,可能明年農曆新年前實施,當中通關配額時或會「遠高於」兩地去年達成的2,000至3,000人目標,不過全面重新開放可能要等到「後期」。

唔知佢嘅消息可唔可靠呢?

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/通關-陳恒鑌引述消息-內地本月有機先對緊急-公務和商務開關/352375

過年前仲唔開嘅話真係唔得掂

越來越來消息…

譚仔-哥嘅靚信唔過,太保守。

引用:
原帖由 凍奶粉 於 2022-12-12 15:01 發表

此外,政府正全面檢視防疫措施,跨境貨運恢復「點對點」取貨,而特首李家

...
其實民建聯條友識唔識內地規矩?中央唔宣佈都唔可以講,流料好哋哋,真嘢可能屬於國家機密

我上去溝女,都係公務喎

個個有內幕貼士
但多數也是山埃

大盛世

Who knows?  Too much guessing 

請佢公開引述誰人消息。 

引用:
原帖由 凍奶粉 於 2022-12-12 15:01 發表

...
現今大陸政策基本不會拖泥帶水 ,甚麼局部局地開放 ,根本不切實際 ,亦對OMICRON冇用 ;

政客=馬評家/球評員紙上談兵 ,現在講甚麼都只是刷存在感 ;

以局勢睇 ,中央下一手便是全面0+3 ,不要浪費幻想會對"香港"某部份人先開放 ,太自我感覺良好了~

通又點唔通又點
小鳳姐歌都有唱啦,左三年右三年一生人有幾多個三年?

引用:
原帖由 圓滿清純的枇杷 於 2022-12-12 16:24 發表
我上去溝女,都係公務喎
慈善機構

引用:
原帖由 CC01112021 於 2022-12-12 16:44 發表

現今大陸政策基本不會拖泥帶水 ,甚麼局部局地開放 ,根本不切實際 ,亦對OMICRON冇用 ;

政客=馬評家/球評員紙上談兵 ,現在講甚麼都只是刷存在感 ;

以局勢睇 ,中央下一手便是全面0+3 ,不要浪費幻想會對"香港"某部份人先開放 ,太自我感覺良好了~
可以好肯定咁講,明年五一前都唔會全面冇條件通關

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]