• 瀏覽: 36,081
  • 回覆: 276
+4
引用:
原帖由 果個大大名車 於 2022-12-12 10:18 發表
轉返做大班教學啦,轉左咁耐,完全唔覺出黎既學生同以前大班時有咩好左?
係好明顯差左, 以前45人一班, 社會大把精英, 而家25人一班, 社會大把癈青

香港教育應該要鼓勵學生自強, 唔係要老師一對一餵食

搵大陸教師教啦
不過唔好有期望就得

資深教師

減下啲多餘課程可以,工課,工作也太多了!

引用:
原帖由 man78912 於 2022-12-12 12:24 發表
冇理由唔殺校, 由中校至大校都應該減小,
根本就冇足夠學生,殺了校自然可以集中資深老師去教學.
689仲戇鳩, 整間教大出嚟;唔知叫畢業生做乜?

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-12-12 10:13 發表
走佬的...全L部都係仆街曱甴教師, 好走不送最好客死異鄉!
快D走,死黃人

生物知識無用,最重要是教國安

去晒做監躉

究竟係學生少左,定教師少左?
年年大學畢業生都話搵唔到好工,人工點樣少,唔通佢地真係無能力教中、小學?

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-12-12 12:35 發表
年年大學畢業生都話搵唔到好工,人工點樣少,唔通佢地真係無能力教中、小學?
邊有人真心作育英才?全部諗點樣自肥啫嘛!

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-12-12 12:35 發表
曱甴連自己都識教,仲點教人?

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-12-12 09:59 發表
中學3年淨減1639名資深教師 校長:管理斷層中小學教師近年流失加劇,上學年有2140名教師流失,按年增加72.6%。本台比對

中小學教師近年流失加劇, ...
1600個啫
香港成1000間學校
每間走幾個就搞唔掂的話
班校長炒晒佢啦

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-12-12 12:26 發表
搵大陸教師教啦
不過唔好有期望就得
大陸老師教出來的內地學生比香港好

你話唔好有期望,是否指唔好期望會好似香港曱甴老師教到學生變成曱甴?這就是你的期望?

引用:
原帖由 billyfung11 於 2022-12-12 10:49 發表
劣幣驅逐良幣既結果
你走咗未?重痞喺香港咬政府糧支?

減去1,639個黃seafood係好事,俾合約教師上。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]