• 瀏覽: 36,002
  • 回覆: 276
+4
教育界成日只顧自己利益,學生多咗要加人手,少咗又要縮班保住佢哋飯碗,𠵱家仲要保埋佢哋嘅升遷。
但你哋教出啲乜?公民質素有無提升?
你哋有無想過社會責任?

清走1639黃毒教師, 我只能拍手叫好 學育最緊要係品德, 學識都係其次, 青黃不接慢慢追上唔係問題

引用:
原帖由 tsenash 於 2022-12-12 10:27 發表

1個老師平均教幾班,當一班30人
一個老師都教100個學生

點樣合適
以前一班:49個學生架!

引用:
原帖由 DZDD 於 2022-12-12 11:56 發表

少D教畜絕對係好事.
出生率咁低應該加速加強殺校清教畜
對, 無需糾纏於師生人數;淨化、提升教學質素, 才是教改的正確方向~

引用:
原帖由 理+誠 於 2022-12-12 12:08 發表
教育界成日只顧自己利益,學生多咗要加人手,少咗又要縮班保住佢哋飯碗,𠵱家仲要保埋佢哋嘅升遷。
但你哋教出啲乜?公民質素有無提升?
你哋有無想過社會責任?
由大粒墨張文光做教協時代, 教育界已經係自肥企劃!

係有良知嘅教師都會對本港教育制度心淡啦.

引用:
原帖由 加燦 於 2022-12-12 12:18 發表
係有良知嘅教師都會對本港教育制度心淡啦.
香港的教師衹有「糧支」, 那有「良知」?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-12-12 11:13 發表
香港教師薪高糧準,全世界數一數二。一個中學科主任人工,英國大學教授都未必有。

係乜嘢原因令咁多人走?

原因可能係on九多。

走左一班曱甴
絶對係好事

管理斷層?咪升其他人上去~羅,

乜曱甴之前不是話管理層阻9住人上位咩,而家應該好了

引用:
原帖由 ballking113 於 2022-12-12 12:21 發表
走左一班曱甴
絶對係好事

管理斷層?咪升其他人上去~羅,

乜曱甴之前不是話管理層阻9住人上位咩,而家應該好了
殺校;去蕪存菁, 才是王道~

教出咁多曱甴
應該判刑才是

個個都出外補習架啦,洗L教咩。

冇理由唔殺校, 由中校至大校都應該減小,
根本就冇足夠學生,殺了校自然可以集中資深老師去教學.

加入新老C好

一年大把大學畢業生啦on9

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]