• 瀏覽: 1,204
  • 回覆: 11
俄羅斯總統普丁週五(9日)對媒體表示,在烏克蘭的特別軍事行動本可以更早開始,但俄羅斯曾希望在明斯克協議(Minsk Agreements)的框架內達成解決方案,對於德國前總理梅克爾(Angela Merkel)週三(7日)對於明斯

評論:

呢一則新聞真係好有趣 從內容看就係西方各國早就打算推烏國出黎做代理人打仗
之前明斯克協議 只係為左爭取武裝烏國時間

但只要對件俄烏戰事過程有了解
你就會得出一個結論 呢篇報導默克爾所講 並不是事實

咁樣就不得不從另一個角度去睇呢篇新聞

其實呢篇新聞正正係默克爾做球俾普丁 為俄國軍事行動提供正當性
另一方面 亦都係反枱
默克爾講完呢堆野之後 俄烏戰事已經無可能再用明斯克協議呢個方式結束
歐美想停戰 必然要提供更多 更實在保證
其中美國要付出最多 最大既代價

已經有報導指出 歐洲能源不足 價格高企
有可能會導致歐洲14萬人凍死

美國當年反恐 四處開戰 結果就令美國深陷其中20年
今日美國藉烏國打代理人戰爭
但後果就係歐美被俄烏戰事拉扯入去 不斷提供各類援助 撐住烏國
因而令到歐美影響力大減
各國枱底下都開始動作不斷

中沙會面 中阿峰會
已經為地區局勢帶來變化
而歐美無法插手其中

美國無可能內部通膨問題未解決 被俄烏戰事牽扯情況下
同中國繼續進行佢地所謂既"競爭"
更加唔好講美國政界班87 係咁做球俾中國
加速世界去美元既速度

而家 已經唔係美國想唔想結束俄烏戰事既問題
而係普丁已經要將戰事長期化
唔俾歐美咁易抽身

source:
【俄烏戰爭】《經濟學人》推算,能源不足最多致14.7萬歐洲人凍死
https://hk.finance.yahoo.com/new ... 洲人凍死-071805635.html

新聞來源連結:
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20221210001111-260408?chdtv

你咁講,又有道理

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-12-11 23:17 發表
原本以為美國拖長戰事,為了搞跨俄羅斯經濟與實力。
但實際效果,俄羅斯仍被中東及中國照住,死不了,最受傷反而是歐州各國,不止搞跨經濟搞跨產業鏈,歐盟各國關係越來越差。
美國太多火頭,同一時間製造多個敵人,如果安撫其他國家,例如中國、沙特、伊朗...,專心一致對付俄羅斯,效果更好。

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-12-11 23:17 發表
原本以為美國拖長戰事,為了搞跨俄羅斯經濟與實力。
但實際效果,俄羅斯仍被中東及中國照住,死不了,最受傷反而是歐州各國,不止搞跨經濟搞跨產業鏈,歐盟各國關係越來越差。
應該咁講 美國點解會認為 佢地可以對一個資源軍事大國封鎖出口
尤其係歐洲高度依賴俄國提供既能源過佢地既豐裕生活
當然 其實最87就係日本
衝到咁前把托

講到尾 就係歐美過份迷信可以單單用金融手段
就可以拖垮俄國
但當俄國將俄元 能源 同黃金 綁埋一齊
俄元有實物支持 而且能源出口仍然持續情況下
呢d金融手段只係笑話

最好笑既係 大家出到黎 個個都講到好大聲話要制裁俄能源
唔俾佢出口賺錢
但歐洲各國 暗地裡都作弊
而美國都作弊 繼續買俄國能源
口嫌身正直

最近美國漏油單野 好似無乜人留意
但其實可能會有大鑊野發生
美國果邊都開始入冬 能源需求大增
而多得拜登呢個敗家仔 美國現時戰略存油已經跌到去低位
如果再發生乜野事 究竟美國仲有無存油可以應對

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-12-11 23:28 發表

美國太多火頭,同一時間製造多個敵人,如果安撫其他國家,例如中國、沙特、伊朗...,專心一致對付俄羅斯,效果更好。
但現在,俄、中、中東國家都知道美國的手段。
宜家就算美國走嚟「安撫」你,你都唔會咁容易。

相當希望納粹烏克蘭拖垮人渣美國

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-12-11 23:32 發表

應該咁講 美國點解會認為 佢地可以對一個資源軍事大國封鎖出口
尤其係歐洲高度依賴俄國提供既能源過佢地既豐裕生活
當然 其實最87就係日本
衝到咁前把托

講到尾 就係歐美過份迷信可以單單用金融手段
就可以拖垮俄國
但當俄國將俄元 能源 同黃金 綁埋一齊
俄元有實物支持 而且能源出口仍然持續情況下
呢d金融手段只係笑話

最好笑既係 大家出到黎 個個都講 ...
美國本身產油,要應付自身需求係可以。

今次爆油管其實同7,8 月美國天然氣港口火災同出一轍,都係想cut 出口。

之前港口火災,歐洲天然氣價即急升,但相反美國氣價就轉跌。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2022-12-11 23:34 發表

但現在,俄、中、中東國家都知道美國的手段。
宜家就算美國走嚟「安撫」你,你都唔會咁容易。
美國其中一個失策就係話要告沙特皇儲,一個記者被暗殺喺政治舞台嚟講小事一摏,美國今次又做世界警察,心理上皇儲好難唔相信佢係下一個孟晚舟,搞到同美國基本接近反面。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2022-12-11 23:38 發表

美國本身產油,要應付自身需求係可以。

今次爆油管其實同7,8 月美國天然氣港口火災同出一轍,都係想cut 出口。

之前港口火災,歐洲天然氣價即急升,但相反美國氣價就轉跌。
之前港口擺到明係想將出口轉內銷 壓低內部能源價格
港口失火要搞咁耐 真係搵鬼信

不過今次係加國輸去美國既油管出事
美國想cut出口 無需要係輸入端出手
因為咁反而會令到油價飊上去

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-12-11 23:50 發表

美國其中一個失策就係話要告沙特皇儲,一個記者被暗殺喺政治舞台嚟講小事一摏,美國今次又做世界警察,心理上皇儲好難唔相信佢係下一個孟晚舟,搞到同美國基本接近反面。
美國以前要靠中東大量供油 同埋將美元綁石油
所以對班油王客氣到不得了
但係美國頁岩油面世到有利可圖後 美國本身由能源進口國 變成能源出口國
真係唔夠 仲可以由加國度補數
唔再需要山長水遠由中東大量運油過去

加上美國本身極度意識形態 唯我獨尊
唔係需要中東穩定供油 邊度會忍中東班油王

不過唔需要還唔需要 無必要將關係搞僵
好似侵咁 不知幾受班油王歡迎

但轉拜登上場 佢係咪搞唔清楚 沙特而家係MBS掌權
仲話佢係賤民 究竟有幾ON9先至可以做到咁
當佢覺得唔再需要沙特時 就會將判官面戴上
呢度睇你唔順眼 果度睇你唔順眼

睇美國果班所謂盟友 真係攞佢套民主人權自由去睇
有幾多真係合乎佢地要求