• 瀏覽: 7,097
  • 回覆: 21
本港新冠疫情爆發接近3年,口罩令尚未放寬,口罩頓成日常生活必備之一,惟若其品質參差,不但減低防疫效能,更有可能影響健康。近日有醫護人員在網上爆料,指醫院管理局開始採購內地口罩,有醫院職員使用相關口罩時聞到異味,更有疑似昆蟲屍體在口罩面上;包裝的左下角也標示一種名為「環氧乙烷」的有毒致癌物質,衞生及安全性存疑。醫管局回覆本報時表示,已暫停使用該批口罩,受影響的醫院聯網亦會安排使用其他品牌口罩。

轉載;

自稱是在「大西北」醫院上班的職員,在網上匿名爆料,表示以上批次的口罩有問題,不但有異味,且在罩上驚見昆蟲屍體。涉事口罩除了供職員使用外,據悉也會提供病人使用。該名「中招」職員質疑當局的採購部未有查證口罩是否通過品質檢測,以及其含菌量是否超標等要求,懷疑當中涉及人為疏忽,漠視病人及員工安全,希望醫管局正視問題。

醫管局回覆時指,今年初採購該批外科口罩時,已要求供應商提供產品資料、醫療器械註冊及生產證明、檢測報告證明等,以證明相關產品符合感染控制要求個人防護裝備的標準及規格。今年年中收貨時,曾派出感染控制組專家根據既定標準和供應商提供的產品資料,抽檢有關口罩以確保符合要求。直至10月,局方將部分口罩分發予新界西和九龍西醫院聯網存倉及使用。

當局稱過濾性合準則

該局亦承認,近日接獲員工投訴,反映獲派發的外科口罩出現品質問題,接獲投訴後已隨即跟進;又強調重視員工的健康,以及個人保護裝備的規格和品質。至於有關批次的口罩包裝印有「環氧乙烷滅菌」,醫管局向供應商查詢後,獲回覆指,「環氧乙烷滅菌」是醫用外科口罩製造行業的標準滅菌程序,亦符合相關標準的規定,經處理後殘留量低於標準限值以下,故不會對人體有影響。另外,根據生產商的檢測報告,該口罩對非油性顆粒的過濾效率(PFE)超過97%,符合相關標準規定的PFE>30%。記者莊得盈

原文網址:醫管局口罩 附蟲屍致癌物 | 東方日報 | 要聞港聞 https://orientaldaily.on.cc/cont ... 211-1211_00176_241/

點解職員要匿名投訴?如果係事實,應該向醫管局反映。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cont ... 6_241/醫管局口罩--附蟲屍致癌物

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-12-11 07:58 發表
本港新冠疫情爆發接近3年,口罩令尚未放寬,口罩頓成日常生活必備之一,惟若其品質參差,不但減低防疫效能,更有可能影響健康。近日有醫護人員在網上爆料,指醫院管理局開始採購內地口罩,有醫院職員使用相關口罩時聞到異味,更有疑似昆蟲屍體在口罩面上;包裝的左下角也標示一種名為「環氧乙烷」的有毒致癌物質,衞生及安全性存疑。醫管局回覆本報時表示,已暫停使用該批口罩,受影響的醫院聯網亦會安排使用其他品牌口罩。

轉 ...
該局亦承認,近日接獲員工投訴,反映獲派發的外科口罩出現品質問題,接獲投訴後已隨即跟進;又強調重視員工的健康,以及個人保護裝備的規格和品質。至於有關批次的口罩包裝印有「環氧乙烷滅菌」,醫管局向供應商查詢後,獲回覆指,「環氧乙烷滅菌」是醫用外科口罩製造行業的標準滅菌程序,亦符合相關標準的規定,經處理後殘留量低於標準限值以下,故不會對人體有影響。另外,根據生產商的檢測報告,該口罩對非油性顆粒的過濾效率(PFE)超過97%,符合相關標準規定的PFE>30%。

黑醫護又嚟玩匿名抹黑,口罩用咗足足三年幾,一早有報導口罩滅菌原理,所謂醫管局竟然唔知這點常識 !

戴得多可增免疫力,長命百歲

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-12-11 09:29 發表
含致癌物質喎, 戴得多死得快!!

引用:
原帖由 judylam651 於 2022-12-11 08:20 發表

該局亦承認,近日接獲員工投訴,反映獲派發的外科口罩出現品質問題,接獲投訴後已隨即跟進;又強調重視員工的健康,以及個人保護裝備的規格和品質。至於有關批次的口罩包裝印有「環氧乙烷滅菌」,醫管局向供應商查詢後,獲回覆指,「環氧乙烷滅菌」是醫用外科口罩製造行業的標準滅菌程序,亦符合相關標準的規定,經處理後殘留量低於標準限值以下,故不會對人體有影響。另外,根據生產商的檢測報告,該口罩對非油性顆粒的過濾效 ...
早晨呀朱迪,你講得冇錯!有錯就要認,要打就企定。投訴嘅嘢要實名登記,唔好鬼鬼鼠鼠偷番薯!如果係事實,唔怕實名行出嚟投訴㗎!

冇辦法政府投標嘅嘢,全部價低者得。要好嘅質素,價錢平,好難做得到!往後政府投標嘢,真係諗過另外一個方法解決。

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-12-11 09:29 發表
唔係掛?

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-12-11 09:33 發表

含致癌物質喎, 戴得多死得快!!
如果嗰個口罩有含致癌物質就係!但係睇返回貼二,你就知中間發生乜嘢事?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-12-11 10:03 發表

如果嗰個口罩有含致癌物質就係!但係睇返回貼二,你就知中間發生乜嘢事?

首先, 我傾向相信醫護, 因為佢哋對藥物知識, 比我高萬倍;無論該「滅菌物質」符合人體健康標準與否?長期戴著, 積少成多, 對健康有影響, 係可以肯定!!

長期戴口罩早已被肯定有問題😤😤😤😤

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-12-11 10:01 發表

早晨呀朱迪,你講得冇錯!有錯就要認,要打就企定。投訴嘅嘢要實名登記,唔好鬼鬼鼠鼠偷番薯!如果係事實,唔怕實名行出嚟投訴㗎!

冇辦法政府投標嘅嘢,全部價低者得。要好嘅質素,價錢平,好難做得到!往後政府投標嘢,真係諗過另外一個方法解決。

早晨樓主
唔好鬼鬼鼠鼠偷番薯!

匿名咪曱甴就係唔見光..
其實口罩係無問題,有問題都係貯存環境熱焗,潮濕,又貯存過久才會有茲生細菌,有異味,照計放在醫院用量快,應該無呢種問題,而局方祇係向生產商查問應該已知的常識..成件事都係陳年套路..

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-12-11 10:34 發表

首先, 我傾向相信醫護, 因為佢哋對藥物知識, 比我高萬倍;無論該「滅菌物質」符合人體健康標準與否?長期戴著, 積少成多, 對健康有影響, 係可以肯定!!
實名行出嚟投訴啦!

引用:
原帖由 焦急熱情的主席 於 2022-12-11 10:48 發表
長期戴口罩早已被肯定有問題😤😤😤😤
長期戴口罩肯定有問題。

引用:
原帖由 judylam651 於 2022-12-11 11:33 發表

早晨樓主
唔好鬼鬼鼠鼠偷番薯!

匿名咪曱甴就係唔見光..
其實口罩係無問題,有問題都係貯存環境熱焗,潮濕,又貯存過久才會有茲生細菌,有異味,照計放在醫院用量快,應該無呢種問題,而局方祇係向生產商查問應該已知的常識..成件事都係陳年套路..
你絕對啱數!以我為例,如果發覺有啲乜嘢事件係需要投訴,我會留低姓名電話,我要佢定期向我報告個進度,如果佢唔打電話或者唔發信息畀我,我一定會跟究。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-12-11 19:07 發表

你絕對啱數!以我為例,如果發覺有啲乜嘢事件係需要投訴,我會留低姓名電話,我要佢定期向我報告個進度,如果佢唔打電話或者唔發信息畀我,我一定會跟究。
我地正常人類都係咁投訴與跟進,曱甴係無腦又唔見得光架..

黃醫護又搞事,炒咗佢啦。

「環氧乙烷滅菌」是醫用外科口罩製造行業的標準滅菌程序,亦符合相關標準的規定,經處理後殘留量低於標準限值以下,故不會對人體有影響。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]