• 瀏覽: 10,626
  • 回覆: 60
+3
俄羅斯塗鴉藝術家Vladimir在港兩幅貓作品,包括大帽山「貓屋」及汀九「光環貓」下場令人婉惜,前者被人劃花,後者遭大欖隧道公司派人...

香港可考慮開放一d地方畀人噴 graffiti, 大前題係要有水準同主題健康

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2391779/即時-港聞-貓屋-被毀-光環貓-遭覆蓋-俄羅斯塗鴉藝術家Vladimir-第三貓-馬灣出世

「藝術家」係咪唔噴啲公眾設施就生存唔到?

咁多人欣賞,佢又咁大噴野癮,搵條友俾間屋企噴飽佢咪得囉

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-12-10 10:09 發表

畫係D安全啲既地方畀人打卡啦,之前果D地方太危險

唔搞個人展?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-10 10:07 發表
俄羅斯塗鴉藝術家Vladimir在港兩幅貓作品,包括大帽山「貓屋」及汀九「光環貓」下場令人婉惜,前者被人劃花,後者遭大欖隧道公司派人...

DKLM我去俄羅斯周圍噴丫!睇下普京有乜反應!

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-10 10:07 發表

由誰評核塗鴉者水準?如何確保評核過程公正?M+ 由所謂專家評核,結果洗千萬買張 bar 檯

旅發局係咪應該主動協調其他部門呢 ? 成日公費去宣傳,呢d機會又唔主動把握,請你班友真係貴米養閒人

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-12-10 10:09 發表

有同感...
算唔算藝術好難定,有人將麥當勞青瓜貼響天花板都可以當藝術....自稱值5萬...
其實佢可以噴響畫布上、自已整塊石屎牆噴上去或響自已屋企噴,咁就唔會影響到人地。
佢畫隻貓係幾靚。
但係佢咁樣噴上去公眾或不屬於自已的私人地方,係夾硬要人接受佢既藝術,唔多岩。
如果個個人都將自已覺得係藝術既野,四圍放,咁仲得了?

引用:
原帖由 機械佬 於 2022-12-10 10:19 發表

由誰評核塗鴉者水準?如何確保評核過程公正?M+ 由所謂專家評核,結果洗千萬買張 bar 檯
人地唔收錢,呢D先唔可以用錢去評估價值,M+本來就係用錢堆出黎既垃圾,你問有幾多香港人去過M+ ?

引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2022-12-10 10:23 發表

有同感...
算唔算藝術好難定,有人將麥當勞青瓜貼響天花板都可以當藝術....自稱值5萬...
其實佢可以噴響畫布上、自已整塊石屎牆噴上去或響自已屋企噴,咁就唔會影響到人地。
佢畫隻貓係幾靚。
但係佢咁樣噴上去公眾或不屬於自已的私人地方,係夾硬要人接受佢既藝術,唔多岩。
如果個個人都將自已覺得係藝術既野,四圍放,咁仲得了?
無錯,例如作為園藝藝術家既我,覺得某個山坡如果少左棵羅漢松或者白木香就會更美而斬左佢地

咁又係咪可以任我斬?

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-12-10 10:24 發表

人地唔收錢,呢D先唔可以用錢去評估價值,M+本來就係用錢堆出黎既垃圾,你問有幾多香港人去過M+ ?
香港人一切係用$來評價

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-10 10:28 發表

香港人一切係用$來評價
M+做收買佬幫人清垃圾

畫得好靚。係啲打卡友煩,為左打卡唔顧命。

外藉藝術家可以在港收費創作?🤔

主題標籤 #俄羅斯
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]