• 瀏覽: 6,432
  • 回覆: 18
澳洲即將組建第4支F-35戰機中隊,這樣一來,澳洲皇家空軍將會有96架。而坎培拉不僅是F-35買家,也是洛克希德馬丁(Lockheed Martin)F-35的產業夥伴。澳洲身為三級合作夥伴,砸下超過160億美元(約4900億台幣),至少採購了76架.......

全文︰https://www.chinatimes.com/realt ... headl_p03&chdtv

F-35問題之多,許多人都知曉。我看歐美澳等國家,只不過礙於美國霸權而就範。

冇用就冇人買啦小陣啦

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2022-12-10 10:56 發表
冇用就冇人買啦小陣啦
澳洲國防記者蓋洛威(Anthony Galloway)則指出更嚴峻的問題,那就是F-35根本不合用。就以中國為例, F-35的作戰半徑為1,000公里,澳洲要出動它們到南海,途中必須加油,才能達到1,500 公里的最大作戰半徑。而這意味萬一雙方爆發衝突,隨行的加油機很容易成為目標。

此外,蓋洛威進一步分析,由於F-35在戰鬥中,需要強制加速或減速,實際耗費的油量更多,自然降低了作戰航程,因此實際航程只有500公里。

引用:
原帖由 cnnbbc 於 2022-12-10 10:58 發表

澳洲國防記者蓋洛威(Anthony Galloway)則指出更嚴峻的問題,那就是F-35根本不合用。就以中國為例, F-35的作戰半徑為1,000公里,澳洲要出動它們到南海,途中必須加油,才能達到1,500 公里的最大作戰半徑。而這意味萬一雙方爆發衝突,隨行的加油機很容易成為目標。

此外,蓋洛威進一步分析,由於F-35在戰鬥中,需要強制加速或減速,實際耗費的油量更多,自然降低了作戰航程, ...
咪又50 100啦軍都未成那有資格說3道四呀

F35 出名坑錢,越高等級的合作夥伴屈得越多

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-12-10 09:52 發表
澳洲即將組建第4支F-35戰機中隊,這樣一來,澳洲皇家空軍將會有96架。而坎培拉不僅是F-35買家,也是洛克希德馬丁(Lockheed Martin)F-35的產業夥伴。澳洲身為三級合作夥伴,砸下超過160億美元(約4900億台幣),至少採購了76架.......

全文︰https://www.chinatimes.com/realtimenews/20221208003445-260417?ctrack=pc_armament_headl_p03&chdtv
上咗賊船先知?遲啦!

袋鼠都傻傻地成日妄想打熊貓

引用:
原帖由 趣緻寶寶 於 2022-12-11 09:46 發表
F35 出名坑錢,越高等級的合作夥伴屈得越多
我地軍迷十幾年前就知肥電係昆錢野。
初初慣例吹到好撚勁,但有 F22 前科,老尾神話早已破滅。

比你係用來保護自己,而唔係侵略我地南海呀!

引用:
原帖由 bronze18man 於 2022-12-11 18:33 發表
比你係用來保護自己,而唔係侵略我地南海呀!
但澳洲係南半球自成一角,隔離只得新西蘭。
有咩誘因要去打佢?

所以咪話買咁多f.35 托咩

引用:
原帖由 cnnbbc 於 2022-12-10 10:58 發表

此外,蓋洛威進一步分析,由於F-35在戰鬥中,需要強制加速或減速,實際耗費的油量更多,自然降低了作戰航程, ...
澳洲F35 應該晤會單獨同中國打, 應該系支援美國. 加油應該系美國負責.

F35現時腿短就係人都知,但有咩替代方案?

新版F18連美國佬自己都唔想要
F15EX仲貴過F35
F16又唔夠火力
F22又唔賣
NGAD又未有
又唔會用俄制或中國制

所以F35係現時之下唯一嘅過渡選擇

未來可以選擇老美嘅NGAD或英國嘅「暴風雨」

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2022-12-10 10:56 發表
冇用就冇人買啦小陣啦
豬隊友多

引用:
原帖由 神經刀~ 於 2022-12-12 11:46 發表
F35現時腿短就係人都知,但有咩替代方案?

新版F18連美國佬自己都唔想要
F15EX仲貴過F35
F16又唔夠火力
F22又唔賣
NGAD又未有
又唔會用俄制或中國制

所以F35係現時之下唯一嘅過渡選擇

未來可以選擇老美嘅NGAD或英國嘅「暴風雨」
美國佬好野唔會賣,賣得都有後門。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]