• 瀏覽: 1,980
  • 回覆: 7
截至今日零時,本港過去一日新增13924宗確診個案,包括13277宗本地確診個案及647宗輸入個案。本地確診個案中,核酸檢測陽性個案有2986宗,快測陽性個案10291宗。

新冠疫情又緊張了!九成九是政府近排限聚令的放寬, 例如酒樓商場老蘭酒吧工展會等, 人多咗接觸自然感染個案增, 咁駛唔駛又收緊下限聚令呢?

新聞來源連結:

https://www.wenweipo.com/a/20221 ... b0e80f81194695.html

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-12-10 03:46 發表
截至今日零時,本港過去一日新增13924宗確診個案,包括13277宗本地確診個案及647宗輸入個案。本地確診個案中,核酸檢測陽性個案有2986宗,快測陽性個案10291宗。

新冠疫情又緊 ...
香港疫情已經非常嚴峻,但是市民漠不關心 ,只係掛住放寬再放寛, 市民防疫意識低落,係疫情升温嘅主要原因。

引用:
原帖由 chess8 於 2022-12-10 06:01 發表

香港疫情已經非常嚴峻,但是市民漠不關心 ,只係掛住放寬再放寛, 市民防疫意識低落,係疫情升温嘅主要原因。
咁有點,你仲可以去邊避疫?

大陸同澳門都唔再玩封控,你無地方走架啦

而家政府擺明就係行其存同躺平, 的所謂高官自己都唔檢點, 周圍去飲飲食食, 先前果個所謂高官仲去泰國食海南雞飯同泰式魚肚羹, 結果返到香港就驗出確診。呢個人, 已經有前科, 係基佬欖球同的人一齊飲酒隊啤, 仲包庇默許球場觀眾可以唔帶罩, 齊齊違返防疫條例, 令當日球場變成法外之地, 現代版九龍城寨, 最大果個所謂高官都唔識去避嫌同檢點, 普通市民見到咪有樣學樣囉, 咁樣多確診都好正常。

引用:
原帖由 gn00260418 於 2022-12-10 06:48 發表

咁有點,你仲可以去邊避疫?

大陸同澳門都唔再玩封控,你無地方走架啦
封控係政府嘅措施,個人都要有防疫意識,保持社交距離, 戴好口罩,已經可以幫到自己。 唔好成日諗住政府逼你做,為咗自己好 應該戴好口罩。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-12-10 06:49 發表
而家政府擺明就係行其存同躺平, 的所謂高官自己都唔檢點, 周圍去飲飲食食, 先前果個所謂高官仲去泰國食海南雞飯同泰式魚肚羹, 結果返到香港就驗出確診。呢個人, 已經有前科, 係基佬欖球同的人一齊飲酒隊啤, 仲包庇默許球場觀眾可以唔帶罩, 齊齊違返防疫條例, 令當日球場變成法外之地, 現代版九龍城寨, 最大果個所謂高官都唔識去避嫌同檢點, 普通市民見到咪有樣學樣囉, 咁樣多確診都好正常。
令市民慢慢體會到富人就可放肆周圍去吃喝玩樂, 因中招後仍有人工逗和有薪病假, 工務員睇街症唔駛排可優先, 大公司員工就受保免費睇公司醫生, 窮人手停口停就無, 衰咗就要食自己, 街症book唔到急症就要排大半日。

有工展會唔破萬都難。

食市空氣流通量不足😤😤😤😤

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]