• 瀏覽: 64,201
  • 回覆: 9
  • 追帖: 4
+7
發言中提及上海作為交易中心平台
呢個其實係暗示緊石油期貨果一邊
不過係咪包括埋今次同沙特簽既長約已經確定係用人民幣結算
暫時都無法下定論
我諗聽日應該會有更多消息出黎

引用:
原帖由 chaolininin 於 2022-12-9 21:51 發表

講到明海合會國家,沙地不是???
留意返前文後理
關鍵字係充份利用上海 交易中心平台
所以意思好明顯唔係中國同沙特傳出黎話簽既能源長約
而係金融方面既合作 指向既 就係能源期貨市場

引用:
原帖由 zhangan 於 2022-12-9 22:23 發表

有邊個國家唔係深受其害
就算歐洲佬都極不滿
所以大方向一定係去美元化
老尾一定從中作梗
但係趨勢已形成,只係需要時間演化
諗當然係咁諗
事實上亦都係咁走緊
但係咪真係可以走落去
反正我唔認為美國會繞埋雙手乜都唔做
加上歐洲班87
我覺得 都係等真係有實際既野出黎先講

引用:
原帖由 無愛 於 2022-12-9 22:38 發表

我估計~用美元買大量石油,阿拉伯就用人民幣買武器或武器生產線
去美元化就一定 問題只係點做 係明面硬幹 還是枱底下做
你話阿拉伯用人仔買武器 咁呢d人仔係邊度黎

而家講緊既 就係中沙咁多合作項目
如果背後既係石油用人民幣結算
咁所有野都講得通

中國進口大量能源 而沙特就用賣能源既錢
去支付中國興建各項基建 甚至武器既錢
而且過程完全跳過美元 唔洗俾佢地賺一手之餘
亦可以隱藏雙方既交易情況

老實講 呢場戲個棚搭到咁大
請咁多個國家領袖黎做背景板 老臨
完全唔似只係簽幾份合作協議咁簡單 那怕個金額上百億上千億
我認為仲有好戲未上

引用:
原帖由 ron11 於 2022-12-9 23:55 發表

如果可以嘅話,就拉東盟,阿拉伯聯盟,非洲聯盟,南美聯盟,EAEU加入brics+,之後咁多個國家/組織backup發行新嘅儲備/交易貨幣,
開發新嘅國際交易系統,新嘅跨國信用卡,新嘅評級機構.順便拉啲國家入ndb,aiib.實行同imf,world bank打對台.
無可能既事 本來各區塊之間 情況 發展模式 需要都唔同
夾硬拉埋一齊 歐盟真係有辦你睇
所以未來世界格局 一定係區塊化
小國整合發展經濟 就好似東盟咁
黎緊中亞中東北非 中國都似係想用呢個模式去整合佢地

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-12-10 10:18 發表

特朗普時代美國同沙地關係都總好好,一切嘢俾個老人痴呆拜登兩年內就破壞晒🤣🤣🤣
我唔認為美沙關係真係咁好
早幾年沙特同俄國先聯手夾死左美國頁岩油

與其話關係好 不如話早年 美國係各方面都緊緊捏住沙特

近年美國不單大幅減少向中東買油 而且仲成為最大出口國
雙方關係既基礎已經動搖
就算唔係拜登呢個老人痴呆 遲早都係會有人對沙特出手
只不過拜登係最唔適當時間 做最唔適當既事 引發最唔適當既後果

沙特同中國拉近關係 都唔係近呢十幾年既事
當年老美唔賣飛彈俾沙特 中國賣
只不過當年中國國力弱 自家門口既事都未解決
但隨住中國國力提升 同周邊各國既領土問題都解決得七七八八
加上一帶一路 向外國輸出基建能力 建立商道
適逢沙特王儲MBS 銳意改革沙特經濟結構 令產業多元化

最重要既係 多得拜登為首既西方各國 用SWIFT制裁俄國
仲要沒收俄人 俄企 俄央行既國外資產
呢一樣先至係令到班中東油王 決定加快同中國既發展步伐

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-12-10 10:59 發表

近幾年美國咁多搞作一切都係老人痴呆拜登搞出嚟,將美國同沙特嘅矛盾全面公開化。
之前特朗普起碼仲將矛盾蓋得密實,卡舒吉事件特朗普就唔敢發作,表面同沙特維持關係,到拜登上台就反轉晒豬肚,正式撕開面皮
話全部都係拜登搞出黎 又真係有D冤枉佢
不過佢令美沙矛盾枱面化 呢樣野真係不可否認

公然指責MBS 仲話佢係賤民
今日睇返 真係笑話

之前為左油價 而要去沙特
拜託 拜登果一趟本質上係要求沙特 希望佢地增產
但佢仲要擺個高姿態出黎 同王儲就碰拳 國王就握手
佢係咪連而家沙特邊個掌權都唔知道

老實講 就算侵仍然在位 我唔認為中沙關係發展方向會有改變
但一定無而家咁快

認真講句 我以為侵對世界既改變 已經好快好大
但估唔到拜登先至係王者
上任唔夠兩年 就已經將美國搞到咁

雖然最近將台積電搬左去美國
但實際上係咪真係對美國有利 我係有疑問
不過可以肯定講句 就係未來晶片發展
因為美國呢一步棋 又要大幅減速

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2022-12-10 12:09 發表

拜登既外交, 仲衰過Trump Trump
以前Trump Trump, 雖然American First, 但無咩害其他國家既心, 黎令美國得益. 所以盟友嘈歸嘈, 但都只係嘈.

但biden 係直接推盟友去死, 黎維持自己. 搞到好多盟友, 係直接反枱
侵 係美國近代美國總統 唯一一個無係任內發動對外戰爭

老實講 唔係佢手腕有幾高
而係用生意佬個角度去管理治理美國

侵基本上唔會同你講民主自由 環保綠能
只係講利與益

但拜登就高大上 乜野都係意識形態掛帥
不過玩到佢咁核突 我真係好佩服

要知道 傳統上 美國同歐洲最好既時期 係民主黨上台既時候
因為大家都講意識形態 同聲同氣

但拜登上任唔夠兩年 可以令到本來親美既歐洲
都出現反轉 要走出黎罵街
真人才也

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2022-12-10 17:39 發表

美國 Deep State 已經制定國策
美國總統衹是枱前演員
兩黨表演方式不同吧了
我反而覺得Deep state個方向唔係去到咁極端
至少裡面唔係所有人都係咁諗
佢地係怕俾中國超過
但亦唔想完全斷絕同中國往來
事實上 佢地亦唔認為咁做可以拖延到中國幾耐

老實講 你話美國圍堵政策對中國有無傷害 一定有
中短期 中國一定係處於痛苦
但中期至長期 呢種痛苦 反而會導致中國更強大
因為呢D圍堵政策 係逼中國發展自己果一套
而當中國真係有能力做到 之後要推向世界各國 只係時間既問題

講返deep state 我認為而家既情況 係軍工果個小圈子因勢引導出黎
反而華爾街同大企業果班人 唔係咁諗

而前台既政客 宣揚仇恨 順勢而行
比真係去解決問題簡單容易得多
所以呢幾十年 美國內部既問題 從來都無人去解決
呢個亦都係美國歷任總統 愛管其他國家內部事務既原因

民主共和兩黨 意念信仰各有不同
但骨子裡都係一樣

美國尼克遜總統時代的財長康納利(John B. Connally)「美元是我們的貨幣,但問題是你們的!」

呢個唔單止係佢地對美元既睇法
亦係佢地對所有問題既睇法

引用:
原帖由 十月土山 於 2022-12-10 20:30 發表

今日沒消息,即係點?
之前卡達同中國簽果份27年約 好快就公佈出黎
相反 今次中國同沙特簽既約 除左知道簽左好多份之外
其他消息好似無乜
連年期同價值幾多都無公佈
呢個就好有意思
而數字人民幣亦已正式開通

個人解讀 人民幣結算石油交易已經傾掂落實
不過唔想刺激美國 所以決定唔公開呢一部分協議內容
用春秋筆法 同其他協議一齊公佈 輕輕帶過

照現時情況估計 沙特容許用人民幣結算個額度 應該唔少

主題標籤 #習近平