• 瀏覽: 64,253
  • 回覆: 422
  • 追帖: 4
+7
做緊野

引用:
原帖由 ccbboc 於 2022-12-9 21:22 發表
國家主席習近平繼續在沙特阿拉伯的訪問,出席首屆中國與阿拉伯國家峰會,以及中國與海灣阿拉伯國家合作委員會峰會。習近平及與會領袖在會前先合照。習近平在會上致詞說,會致力...

全球去美元化正式開始

引用:
原帖由 chaolininin 於 2022-12-9 21:49 發表
石油美元玩撚猿
Mola mola mola

大生意。習大終於搞經濟了。岩啦,防疫交比其他人繼續優化啦,唔好再理啦
專心傾生意啦。
美國震緊,又諗下計點抹黑中國,都係話乜危害佢國家安全之類啦。

要制裁沙特

引用:
原帖由 eriealan 於 2022-12-9 22:29 發表

RMB  結算。。。美國肯定要搞中國。。。大家小心
就係被人搞,所以今次搞翻佢轉頭

引用:
原帖由 briancccc 於 2022-12-9 22:36 發表

美元唔再係單一貨幣能做石油結算,就算只有1%用人民幣,美元都基本玩完了。
唔只石油,商品交易全球金額唔比油少,左手人仔買油,右手賣商品收乜貨幣?

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-12-9 21:40 發表
終於打響屠尾第一槍!
美國趕自己入窮巷,搬石頭砸自己隻腳。

從始美元不能獨霸並宣布玩撚完! 

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-12-9 22:52 發表

去美元化就一定 問題只係點做 係明面硬幹 還是枱底下做
你話阿拉伯用人仔買武器 咁呢d人仔係邊度黎

而家講緊既 就係中沙咁多合作項目
如果背後既係石油用人民幣結算
咁所有野都講得通

中國進口大量能源 而沙特就用賣能源既錢
去支付中國興建各項基建 甚至武器既錢
而且過程完全跳過美元 唔洗俾佢地賺一手之餘
亦可以隱藏雙方既交易情況

老實講 呢場戲個棚搭到咁大
請咁多 ...
仲有金融,中國加中東啲錢多到瀉,香港上海加埋隨時有多漏啲俾星加坡又點話。另外,中東亦可揼水投資大陸研發半導體,加速擺脫老尾阻頭阻勢

以爲中國同沙地傾人仔買石油,有的擔心美佬玩沙地,依家一齊傾國家多美佬可能有啲顧忌

係咪會脫勾?

引用:
原帖由 ccbboc 於 2022-12-9 21:22 發表
國家主席習近平繼續在沙特阿拉伯的訪問,出席首屆中國與阿拉伯國家峰會,以及中國與海灣阿拉伯國家合作委員會峰會。習近平及與會領袖在會前先合照。習近平在會上致詞說,會致力...

美元貶值暫時會!
美金變廢紙!
就唔會發生!
因為全世界很多富豪都持有巨額美元!
邊個有錢人想自己死呢?
如果美國號召全球富豪保衞美元匯率!
人仔反受其害!

引用:
原帖由 kuenwong 於 2022-12-9 22:01 發表
供應埋俾香港就最好
香港正白癡,仲要從新加坡買油,低能政府.

引用:

大家都有生意做有來有住、雙贏死老尾單靠大麻佬供油遲早奶野

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]