• 瀏覽: 10,341
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
英國有技術嘅,係莫財遮

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-12-10 00:40 發表
現在籌備組隊練波,十劃未有一憋,13年後可以服役?量產都未得啦
收左錢先啦
講2047搵鬼落疊

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2022-12-12 12:13 發表
其實所謂6代機和5代機實際上有什麼重大分別?

更先進的感測和AI和無人駕駛技術,但這些航電技術研發完成後,理論上可安裝在現有4/5代機上,只要能克服 供電和空間問題。

低RCS功能和更先進的導彈武器,本身五代機都已經有。

最大分野就是可變循環引擎, 但家裏有用過可變循環技術冷氣機或雪櫃的網友都知道 ,這些可變循環技術的耐用性及不上傳統引擎。
了解需求就有
6代要求一定係要吊打5代,葉問級1打10仲要輕輕鬆鬆實食冇痴牙

大功率激光係標配
空空導彈基本可以取消
面對5代機,大家都係隱身,導彈鎖定距離大幅減少,對方喺你發射導彈後幾秒內都 好大機會可以同時進行發現/鎖定/發射,即係同歸於盡,近乎 1:1 交換比就咪學人叫下一代戰機

而激光需要 大功率發電機,所以一定要多內油
變相 一定有大航程
有激光自然無需 狗鬥,機動性可以放棄
超唔超巡睇要求,因為會同 大航程有抵觸,要取捨
所以外形 唔係尖三角 (無尾YF23)就係 鈍三角(A12)

有大航程 即係 管轄範圍大,一次升空幾粒鐘唔出奇,又要配合無人機,好大機會要兩人
對地攻擊能力唔小得,啖浪費,十零粒 SDB 隨身

本身係咪無人機 就睇 離我識別同AI 發展,呢個唔係技術問題,係風險問題,比敵人hack左就大大鑊

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2022-12-12 14:34 發表

因為大氣層折射和衰減的限制,大功率激光難以像長程空空彈般,在50公里範圍外擊落敵機, 而且整套設備難以輕量化, 用番傳統彈倉載空空彈 更有作戰效率。
5/6代機 雖然相遇機率超低
不過仲用空空導彈顯然冇左代差優勢

50公里,夠用有凸喇
正面互望唔會超過40公里雷達發現距離,呢個距離,就算比你先發現,用激光先打落你部機再打導彈都夠時間

仲有,激光可以後射,比你咬尾都唔怕,5代前 被咬尾 即係等死…..

引用:
原帖由 奇想二三 於 2022-12-12 14:35 發表

英國航母主軸入水,其甲板雙塔設計實為電磁抗干擾技術低下,在在說明英國技術不怎樣高明,更遑論六代機了。
主軸入水係手工問題,唔影響佢放飛機嘅攻擊能力…..

記住,係英國近乎冇晒工業下都可以同時造兩艘
同時造兩艘,即係可以顧及 戰時 需要 快速制造

唔好睇少日落國家底,蒸氣彈射都係英國發明

引用:
原帖由 bnqmaksir8 於 2022-12-12 15:32 發表

係冇能力,效率低,唔講技術差過中國
效率都唔可以話低咁簡單

劈炮散band 玩串個party 都發生過唔少次

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2022-12-12 16:03 發表

現時公布咗的激光武器,似乎殺傷輕型無人機的距離少於5公里,而且 組件重量和大細難以縮細到可以安裝在中重型戰鬥機上, 距離實用化仍有一大段距離 ,難以在十年內 作戰鬥機實戰用途, 甚至取代傳統空空彈。
咁6代機都唔會十年內服役
呢啲技術攻關一定要做
就算上唔倒 百萬Watt級,2-30萬級 都好有用,起碼可以 摧毀 來襲空空導彈 保命先

其實高功率激光 最大門檻唔係 提高能量,係塊 玻璃透鏡頂唔順咁熱……
只要邊個傻佬突然 靈光一閃造得出 就馬上成事,全面變格 空戰歷史

引用:
原帖由 摸胸呻吟妖上身 於 2022-12-12 16:28 發表

閹割佬邊艘航母運用蒸氣彈射
馬島戰前因冇錢全數退役,最後一艘係皇家方舟

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2022-12-12 20:34 發表

現時美軍和俄羅斯試驗緊的地面激光防空武器可對導彈導引頭、整流罩進行軟破壞,平均功率達10萬瓦以上,但射程都在10公里之內。 但整套系統的部件要變成機載版,難以安裝在F22/F35等中重型戰機上,可能安裝在大型運輸機上才能上天。

10公里射程, 難以取代空空彈的武器作用,只能作為 防禦性武器來摧毀來襲的導彈。
美國空軍有 買F35B 拆左個風扇放棄 短距升降 安 激光呢個方案

效果未必(正常)合乎真正空戰要求
路就一定係咁行

二十年前,邊個夠膽預言 中美有今日嘅變化

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-12-13 12:08 發表

效果未必(正常)合乎真正空戰要求
路就一定係咁行?
你這兩句自相矛盾囉。

我只看出你很喜歡激光武器而己,就像喜歡高達一樣,但不設實際。

武器設計一直以來都是以效果為先,否則只會胎死腹中,美國太多這種類型武器個案。
明顯地,激光武器不適合空戰,因射程太短,功耗太高,裝備了就要減少太多其他武器的負載,明顯降低戰鬥力。

一個問題,你隱身別人隱身,你根本不知道對手在那,會裝備一 ...
殲十立項時,用超過60% 中國冇又買唔倒嘅技術
都要上馬,就係面對一個問題,做唔倒 只有做把等死
係must ,對住 F16,幻影 冇超視佢作戰 做泥做乜?
真係坊間 殲8槍挑 付娘娘(F22)咩

代差就係指吊打
問自己一句, 點樣先可以吊打 F22/35/J20?
做唔到就翻鄉下耕田,咪學人造6代機
中美都係面對同一考驗

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-12-13 12:35 發表

當激光武器解決了載重/高耗能/射程短問題,我們再來討論上戰鬥機吧。
你根本沒正面回應激光武器的問題。
40年前中國都冇 全權限數字飛控
冇鴨翼 靜不安定,冇十噸大推,冇機戴雷達
殲十應該等到  今年先講 係咪?

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-12-13 12:43 發表

重覆一次,重點放大。

鴨翼,為了戰機更安定而設計的。
十噸大推,為了戰機更高推力而設計的。
機戴雷達,為了戰機更早發現對手而設計的。

以上都是自然會發展出來的。
但激光武器不是必要囉,太不適合戰鬥機了。

--
當激光武器解決了載重/高耗能/射程短問題,我們再來討論上戰鬥機吧。
你根本沒正面回應激光武器的問題 ...
有冇攪錯,鴨翼 氣動中心 係有別於 重量重心
天生就係靜不安定
瑞典鷹獅都要搵 美國執手尾屎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]