• 瀏覽: 10,344
  • 回覆: 70
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-10 16:07 發表

美國係民主自由國家
如果不是尾國壓制住日本工業和軍工的發展,日本早就超越美國,日本芯片業,90年代開始被尾國打壓到現在差不多倒閉得7788

你估做尾國隻狗咁容易,唔乖無狗糧食

做咩飛起咪國?

引用:
原帖由 ijkn 於 2022-12-10 16:27 發表

如果不是尾國壓制住日本工業和軍工的發展,日本早就超越美國,日本芯片業,90年代開始被尾國打壓到現在差不多倒閉得7788

你估做尾國隻狗咁容易,唔乖無狗糧食
日本根本無可能超越美國
日本資源及底子都缺乏,亦缺乏美國嘅電腦技術,只能夠某d 項目領先,整體無法同美國抗衡

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-10 16:42 發表

日本根本無可能超越美國
日本資源及底子都缺乏,亦缺乏美國嘅電腦技術,只能夠某d 項目領先,整體無法同美國抗衡
日本當年80-90年代IC芯片/半導體領先全球,威脅到尾國

看看以下,尾國用什麽手段打壓日本,打沉日本芯片業:

https://www.techbang.com/posts/7 ... an-30-years-ago.amp

做尾犬真係慘

三個爛蟈市場咁細,一個喺東,另外兩個喺西。三個同時都係債檯高築嘅過去式。我哋應該鼓勵佢哋繼續搞大佢先至啱!

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-10 16:07 發表

美國係民主自由國家
美國同時係一個騙子國家同強盜國家. (當然, 一個國家可以有多方面, 既民主自由. 但又係騙子和賊. 冇衝突.)

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-12-9 20:14 發表
【Now新聞台】日本、英國和意大利宣布合作研發新一代戰機,目標在2035年服役。據報日本亦計劃放寬出口國防設備的規定,以便日後出售戰機給其他國家。

日本航空自衛隊現役F-2戰機,預計2035年分批退役,為了更換這批戰機,日本、英國和意大利公布「全球航空作戰」計劃,合作研發新款戰機。概念結合英國和意大利合作研發的暴風戰機和日本正研發的F-X戰機。將由三菱重工、英國軍工企業BAE和意大利一間公司開發 ...
2024年開始研發,2035年服役?唔多信,時間唔夠。

引用:
原帖由 吳尊函 於 2022-12-9 20:30 發表
若果由英國日本同意大利,講應對 侵略其他國家威脅,真係難聽過粗囗,日本意大利二次世界大戰邪惡 軸心國, 侵略其他國家為己任,意大利比 希特拉更加邪惡,兩頭蛇,見德國強勢,就親德,見德國就來戰敗,就 投降,做 同盟國隻狗,英國百多年前,更加邪惡,浸略多個國家,非洲大部份國家,係 殖民地,遠至浸略美洲大陸,將當地 原住民印第安人, 大逃殺,原本有超過7000萬人嘅 印第安人,死咗超過90%人囗,只剩數 ...
歐美國家根本就係種族滅絕嘅表表者!

引用:
原帖由 Henry1268 於 2022-12-11 10:49 發表

2024年開始研發,2035年服役?唔多信,時間唔夠。
時間肯定唔夠. F-35響2001年宣佈計劃. 2006年首飛, 2015年服役. 前後用左14年.
其實唔好話2035, 就算2045, 睇怕都未必得.

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-12-11 17:57 發表

我又睇到另一消息,話說日本早幾年想引入F35生產線,打算把最新科技溶入心神戰機項目,跟美國相討過程中,發覺美國只想讓日本組裝模型,很多東西收收埋埋,引至心神項目停了,也導致今次的合作找英國合作
英國已經有氣動設計
日本有非常先進渦輪葉片技術
雷達亦有儲備技術
英國引擎,軟件底子仍在
英意有meteor 合作經驗
基本上軟硬件都有鶵型,
其他可以揾美國幫手,
而且佢地目標只係5代半,
應該吾係好難

F35係差不多由零開始

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-12-11 17:57 發表

我又睇到另一消息,話說日本早幾年想引入F35生產線,打算把最新科技溶入心神戰機項目,跟美國相討過程中,發覺美國只想讓日本組裝模型,很多東西收收埋埋,引至心神項目停了,也導致今次的合作找英國合作
吾使亂估嘞
日本吾修例
吾可以超出防衛型軍事嘅話
班議員點會批錢去做F35 
不過而家美國已經幫日本解咗禁

引用:

㗎仔精,老尾都唔蠢,比你學咗去仲有生意做嘅。

引用:
原帖由 amx_011 於 2022-12-11 14:59 發表

時間肯定唔夠. F-35響2001年宣佈計劃. 2006年首飛, 2015年服役. 前後用左14年.
其實唔好話2035, 就算2045, 睇怕都未必得.
比多5年佢2040年,到時中,美6代機都出來了。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]