• 瀏覽: 81,483
  • 回覆: 297
+20
【明報專訊】本港昨錄逾1.4萬宗新冠陽性個案,是今年3月底第五波疫情高峰迴落以來新高。內地官媒近日將新冠病毒與流感比較,形容Omicron變異病毒株引致重症比率低於流感。醫衛局副局長李夏茵昨沒回應政府對「新冠不是流感」的取態有否變更;衛生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮亦沒正面回應新冠是否仍較流感嚴重,稱新冠傳播力強,社會對其群體免疫力未夠全面,流感亦非輕微疾病,每年均有人感染後死亡。

醫衛局副局長李夏茵昨沒回應政府對「新冠不是流感」

阿爺突然急轉彎,將以前的嘢推翻哂,香港的官員全部hang哂機,驢局長都知醜,而家都唔敢出席呢d會,次次都搵肥婆出黎

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20221209/s00001/1670524142003/內地官媒稱omicron重症率低於流感-新冠流感取態轉變否-衛署-兩者不同

連呀爺都開到口要放寬 人地又無強制口罩令,又唔駛掃碼,幾自由
已經足足3年了,全世界唯一仲要堅持強制帶口罩強制掃碼的地方得返香港,傲視全世界

足足3年了,呢份堅持同毅力真係唔講得笑 真驕傲呢 真暖心呢 很為老百姓健康著想呢
幸福感滿滿呢
連中國台灣北韓都唔駛強制帶口罩強制掃碼,足足3年了,連中國都開放放寬晒唔玩了,3年了,全世界剩返香港自己一個仲繼續強制口罩強制掃碼,香港又贏

做內地官員真係慘,風向經常轉變

內地經嚴格防疫成功擊敗美肺,宣佈已取得勝利。

阿爺急轉彎 香港追唔切

引用:
原帖由 317248118 於 2022-12-9 11:39 發表
【明報專訊】本港昨錄逾1.4萬宗新冠陽性個案,是今年3月底第五波疫情高峰迴落以來新高。內地官媒近日將新冠病毒與流感比較,形容Omicron變異病毒株引致重症比率低於流感。醫衛局副局長李夏茵昨沒回應政府對「新冠不是流感」的取態有否變更;衛生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮亦沒正面回應新冠是否仍較流感嚴重,稱新冠傳播力強,社會對其群體免疫力未夠全面,流感亦非輕微疾病,每年均有人感染後死亡。
...
專家指新冠粗死亡率現與流感相若 盧寵茂批嚴重選擇性偏誤

原文網址: 專家指新冠粗死亡率現與流感相若 盧寵茂批嚴重選擇性偏誤 | 香港01 https://www.hk01.com/article/815197?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

引用:
原帖由 sunday8999 於 2022-12-9 13:03 發表
阿爺急轉彎 香港追唔切
盧局長快啲出嚟指出內地官媒誤導啦

引用:
原帖由 317248118 於 2022-12-9 11:39 發表
...
大陸要錢不要命,錢重要過命同身體

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2022-12-9 11:41 發表
連呀爺都開到口要放寬 人地又無強制口罩令,又唔駛掃碼,幾自由
已經足足3年了,全世界唯一仲要堅持強制帶口罩強制掃碼的地方得返香港,傲視全世界

足足3年了,呢份堅持同毅力真係唔講得笑 真驕傲呢 真暖心呢 很為老百姓健康著想呢
幸福感滿滿呢 :fst ...
尼到班清0撚係咪已經清0左
之前又話死1萬,又長冠個班廢人去晒邊

引用:
原帖由 虎影俠 於 2022-12-9 13:35 發表

尼到班清0撚係咪已經清0左
之前又話死1萬,又長冠個班廢人去晒邊
愈來愈多人中,3個就有一個長冠,大陸現在要$,不理身體健康,放長D睇

笑死, 香港班垃圾仲吹緊隻野好勁好勁打5,6,7針 

今日3248人留醫,76人危殆,95人嚴重,27人死亡.
唔嚴重?? 唔係化......

引用:
原帖由 XEO 於 2022-12-9 13:45 發表
今日3248人留醫,76人危殆,95人嚴重,27人死亡.
唔嚴重?? 唔係化......
2021年香港有51000人離世,平均每日都會死140人左右,我諗你要明白生老病死係正常的事,中肺炎死的人大部分都係周身病,但全部都入新冠數,我就覺得好on9啦,難以說服市民大眾

香港應要取消疫苗通行證、安心出行

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]