• 瀏覽: 3,393
  • 回覆: 8
國家主席習近平在沙特展開第二天訪問行程,在12月8日與巴勒斯坦自治政府主席阿巴斯(Mahmoud Abbas)舉行會談。習近平表示中方支持「兩國方案」,

習主席今次出行除了與沙特會談外,亦同時關注以巴問題。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/845143/習近平與巴勒斯坦自治政府主席阿巴斯會面-支持恢復民族合法權利

中國總是協助支持其他國家;尾國總是威脅打壓其他國家

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2022-12-9 10:42 發表
國家主席習近平在沙特展開第二天訪問行程,在12月8日與巴勒斯坦自治政府主席阿巴斯(Mahmoud Abbas)舉行會談。習近平表示中方支持「兩國方案」,

以色列會唔會反面?

引用:
原帖由 ryokun99 於 2022-12-9 10:45 發表
中國總是協助支持其他國家;尾國總是威脅打壓其他國家
美國支持台灣國喎。點會打壓。

引用:
原帖由 pp炸蝦 於 2022-12-9 11:55 發表

以色列會唔會反面?
以色列本身就侵略緊啦.
自己知自己事.
烏克蘭,中國都表示尊重烏克蘭國家領土完整,一樣.
剛剛的中沙,夠話支持葉門沙特承認的葉門政府,一樣.

引用:

以色列會唔會反面?
點會反面,門面說詞,同得何巴c會面,唔會攪笑到 話不支援巴人恢復民族合法權利咩

引用:

以色列會唔會反面?
以色列會唔會反面<==咁聽完之後以色列反左未????

又唔係暗講

呢句係中性說話,講咗唔會得罪任何人,充分表現出中國人的智慧

引用:
原帖由 thanks123654 於 2022-12-9 16:17 發表

美國支持台灣國喎。點會打壓。
尾國支持台灣,為咗就係揾中國著數,全世界都睇得出。老尾最先承認台灣係中國一部分,先同中國建交。依家挑動中國內部仇恨搞分裂,哩招已用在其他國家好多次啦。

主題標籤 #習近平
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]