• 瀏覽: 39,492
  • 回覆: 6
+14
剪咗身份証未?

引用:
原帖由 身民主持係大晒 於 2022-12-10 16:55 發表

人地有好似d趴街黃甴咁唔認自己係中國人咩?
你係咪搞錯咗,唔贊同中國共產黨不等於唔認係中國人喎。即係喺美國好多人都唔妥民主黨或者共和黨喎。

引用:
原帖由 身民主持係大晒 於 2022-12-10 17:23 發表

咁人地做咩要剪香港身証份,人地有話香港係亂世咩?

就算英殖時期都大把香港人返內地探親 旅遊 工作啦
同意,所以叫人剪身份証嗰班人正白痴!

引用:
原帖由 身民主持係大晒 於 2022-12-10 18:58 發表

俾人叫剪身份証個班係佢地非常唔滿意又憎中國同香港政府、有d又話自己係英國人、有d又話要香港獨立

其實叫佢剪香港身份証都係想佢地完全同中國脫離任何關系,起碼法律上係
錯。嗰班白痴根本冇分乜嘢人,逢係有人移居英國都叫人剪咗身份証唔好番嚟。另外又唔抵得人哋話住喺英國生活得好好。

引用:
原帖由 身民主持係大晒 於 2022-12-10 20:36 發表

憎中國同香港政府、有d又話自己係英國人、有d又話要香港獨立 <==我講緊係呢堆
如果佢哋真係唔認自己係有中國血統嘅人就真係抵死。
但如果只係對現在執政嘅政權或者某個政黨唔滿意就唔代表佢哋憎恨整個中華民族,否則佢哋應該會憎埋台灣。

引用:
原帖由 身民主持係大晒 於 2022-12-10 21:30 發表

咁學你話頭每個黨都有人鍾意同唔鍾意既,咁因為自己憎個黨連自己國家 民族都憎埋,唯有剪左張身份証同呢個國家脫離任何關系啦
如果佢哋連整個中華民族都憎埋就真係唔應該。但係佢哋又冇話憎台灣喎。證明佢哋都知道中國共產黨同中華民族係有分別的。

引用:
原帖由 身民主持係大晒 於 2022-12-11 15:12 發表

中華民族14億人有9成支持中國共產黨,台灣省亦有台灣人支持中國共產黨,唔支持中國共產黨佔中國人數少數,唔係我講架

【從數據認識經濟】愛德曼發佈2022年全球政府信任度晴雨表
https://hk.news.yahoo.com/從數據認識經濟-愛德曼發佈2022年全球政府信任度晴雨表-062748092.html
啱呀,就算有9成人支持共產黨都可以有1成人唔支持,完全冇衝突。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]