• 瀏覽: 10,390
  • 回覆: 20
我也曾經是習近平的鐵粉。他上臺之初打壓資本家,我支持應該壓制一下。他打壓房產市場,我支持應該壓制一下。他大力打貪,更無疑問,我大力支持。後來,傳出他的民間支持度超過九成,奇怪了,大陸什麼時候開始搞這種民調?雖有懷疑,但我仍然支持他。黨媒尊他為偉大領袖,我涼了一下,他偉大到哪裡去了?但我仍然是他的鐵粉。他修改兩任制,任期變成無限,我問始懷疑這個人,他想搞什麼?但我仍然支持他。疫情初發,鍾南山等專家做得非常漂亮,中國是全世界防疫做得最好的地方,我大力支持。直至今年四月,他說堅持清零不動搖並踢走專家起用政治家,我如夢初醒,這人很有問題。

打壓資本家讓他們不敢亂來是好事,但副作用是經濟收縮失業率攀升,但他仍不鬆手。房市過熱不利民生應該壓制一下,但副作用是影響成交經營者周轉不靈,造成爛尾樓倒閉失業,但他仍不鬆手。打貪嘛,當然好,但現在貪官少了嗎?最好用數據來說服我,否則所謂打貪只不過是自說自話,或者,打貪只是打擊政敵的手段。再配合清零這種匪夷所思的低鳩能弱撚智政策(我實在痛恨這政策到極點),我得出結論,這是一個蠻幹的人。

我仍然相信習近平不是壞人,他是一個有理想,想有一番作為的人,他確有一個中國夢,可惜,他缺乏戰略眼光,一味蠻幹,只知進而不知退,這種人是不可能成為偉大領袖的。想想鄧小平,生前的不說,他死後,影響力遍及三代領導人,可以說,所有中國人,現在還是在吃鄧小平的飯,穿鄧小平的衣,這就是戰略眼光,這就叫偉大。

真心希望習近平不要再搞大動作,現在的中國,不出事已是最好的事,他雖有是心,卻無此力。他執政十年,我看到的是,他開了個頭,搞糗了,然後撒手不管,由國務院執手尾。幸好李克強總理是一個勤奮的明白人,幸好有他,國家才不出亂子,要說偉大,這個默默無聲無怨地替人擦屁股的人,才有資格。

胡爸爸原來知還有國務院。
那你還認為一切決策係習一人?
政治我自問不懂。
但你講出國務院即反駁你自己講嘅問題。

修訂逃犯條例係林鄭訓醒無嘢做諗出嚟?
當時法律界、律政署、保安局無俾建議林鄭!
呢班官員唔使孭鑊?
出咗事邊個部門會為林鄭發聲?
瀨咗嘢林鄭就一個要硬食?
唔好以為我係林鄭鐵粉。
嗰單嘢有邊個官員會話我有份諗出嚟?

又假設修訂獲得通過、那班官員會否跳出嚟講當時我有建議特首修訂過時法例?

當胡爸爸睇到習嘅發言、睇唔睇到背後事實?
而家中國搞緊去美元化、經胡爸爸一講仲應唔應該搞落去?

就當你講李克強唔通佢背後無人?

愛之欲其生,惡之欲其死。既欲其生,又欲其死,是惑也。

胡爸爸叫習唔好再搞、咁由得美國人搞囉、習搞親都係壞事,搵黑仔強做就啱喇。
為咗保經濟、乜嘢都可以放下。再喪權辱國都可以忍。

一個咁理性嘅人訓醒發覺自己信念一夜無晒。

係自己年紀老咗、定係被同化?

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-12-9 07:49 發表
我也曾經是習近平的鐵粉。他上臺之初打壓資本家,我支持應該壓制一下。他打壓房產市場,我支持應該壓制一下。他大力打貪,更無疑問,我大力支持。後來,傳出他的民間支持度超過九成,奇怪了,大陸什麼時候開始搞這種民調?雖有懷疑,但我仍然支持他。黨媒尊他為偉大領袖,我涼了一下,他偉大到哪裡去了?但我仍然是他的鐵粉。他修改兩任制,任期變成無限,我問始懷疑這個人,他想搞什麼?但我仍然支持他。疫情初發,鍾南山等專家做 ...
習大大是蠻幹的;蠻幹不一定壞,也不一定好。但肯定是立竽見影。
任何事情都有好與壞兩面。請你指出那些亊情是因為「蠻幹」而使你不滿的?

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-12-10 23:35 發表

習大大是蠻幹的;蠻幹不一定壞,也不一定好。但肯定是立竽見影。
任何事情都有好與壞兩面。請你指出那些亊情是因為「蠻幹」而使你不滿的?
佢以前唔係咁喎!
呢排痴咗線咁。
一個標題發咗幾個帖。

一覺醒來發現自己都有曱甴基因。
以前嘅理性唔知去咗邊。
總之千錯萬錯都係錯在習總。
往日嘅胡爸爸用嬉笑怒罵嚟小啲黃人。
真係估唔到會變成而家咁樣!

最近我同一個都幾黃嘅朋友傾偈。
佢話大陸呢排咁好快玩完。
因為仲係朋友、我淨係講咗一句:
「呢啲嘢老毛係度嗰陣時都講緊㗎啦!
如果老共真係冧咗,到嗰陣你哋咪開香檳慶祝囉!」

老毛時代問題仲多過而家都未解體,會因一場疫症?

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-12-9 07:49 發表
我也曾經是習近平的鐵粉。他上臺之初打壓資本家,我支持應該壓制一下。他打壓房產市場,我支持應該壓制一下。他大力打貪,更無疑問,我大力支持。後來,傳出他的民間支持度超過九成,奇怪了,大陸什麼時候開始搞這種民調?雖有懷疑,但我仍然支持他。黨媒尊他為偉大領袖,我涼了一下,他偉大到哪裡去了?但我仍然是他的鐵粉。他修改兩任制,任期變成無限,我問始懷疑這個人,他想搞什麼?但我仍然支持他。疫情初發,鍾南山等專家做 ...
我地丁豆小民睇到嘅,只係事實嘅片面。
最高位嘅,佢收到嘅料,一定多好多。什至隻新冠究竟係人為還真是天然,各國領導人佢地都必然一清二楚。

踢走專家,一定踢啦,國內專家背後有d咩我地點會知。

但我知香港本地及歐美,當個大藥廠或醫藥企業想搵大錢,一定會比回佣比著數醫生及所謂專家,邊個有收邊個無收就唔知啦,但估計一部分一定有收。

各國領導人收到嘅資訊,大多都一定唔會公開,只會暗裡去轉化為佢地嘅政治籌碼。

但我肯定,我地國家領導人,係以民為本,真正的以君為輕,民為貴咁去做政策。要評價任何領導人,只能夠蓋棺定論。

就算主席今天任期完結,都要睇多幾年,先會明白佢當年點解會咁樣去做。就如前主席,你今天讚揚他,但他在任時是否同樣地認同他呢?

引用:
原帖由 閒人清風 於 2022-12-10 23:55 發表

佢以前唔係咁喎!
呢排痴咗線咁。
一個標題發咗幾個帖。

一覺醒來發現自己都有曱甴基因。
以前嘅理性唔知去咗邊。
總之千錯萬錯都係錯在習總。
往日嘅胡爸爸用嬉笑怒罵嚟小啲黃人。
真係估唔到會變成而家咁樣!
冇問題!不同意見才是五光十色。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-12-10 05:31 發表
愛之欲其生,惡之欲其死。既欲其生,又欲其死,是惑也。
無須因愛而愛,因惑而惑。

抒發自己感覺冇問題,不過最好擺亊實講道理。

引用:
原帖由 finalsm 於 2022-12-11 00:33 發表

我地丁豆小民睇到嘅,只係事實嘅片面。
最高位嘅,佢收到嘅料,一定多好多。什至隻新冠究竟係人為還真是天然,各國領導人佢地都必然一清二楚。

踢走專家,一定踢啦,國內專家背後有d咩我地點會知。

但我知香港本地及歐美,當個大藥廠或醫藥企業想搵大錢,一定會比回佣比著數醫生及所謂專家,邊個有收邊個無收就唔知啦,但估計一部分一定有收。

各國領導人收到嘅資訊,大多都一定唔會公開,只會暗裡去轉化為佢地嘅政治 ...
《每日一成一語》2022/12/9

瞎子摸象

一群瞎子同時摸象,亊後各自説出「心中所見」,由于每個人的處境不同,所知自然各異。可是每一位都堅持己見,自然爭議不休。

世界大無窮
所知自不同
若非持己見
互勉可相融

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-12-11 08:35 發表

冇問題!不同意見才是五光十色。
唔係唔同意見、係忽然轉灣。
是否清零佢一共開咗幾多帖?
就連呢帖都係、隱喻清零敗北。
習近平不濟。
呢個亦唔係佢以前做法。
佢以前開帖得就得唔得番順德、唔會死纏爛打。
而家似足啲曱甴咁。係要有人蘇佢、變咗兩個人。

引用:
原帖由 閒人清風 於 2022-12-11 08:44 發表

唔係唔同意見、係忽然轉灣。
是否清零佢一共開咗幾多帖?
呢個亦唔係佢以前做法。
佢以前開帖得就得唔得番順德、唔會死纏爛打。
而家似足啲曱甴咁。係要有人蘇佢、變咗兩個人。
可能系戰略啩?!?!

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-12-11 08:50 發表

可能系戰略啩?!?!
並非戰略、係黑暴期佢真係唔同。幽默敢言。
你叫佢自己睇番,相信連佢自己都唔信。
今日變咗一個亞伯咁、反覆咁去開一個題。
連呢帖大約五個。
絕對唔似佢以前作風。

《每日一成語》

厚積薄發2022/12/11

習大大沙國之旅,受到國際上的重視。原因當然殊不簡單。

潤物細無聲
深耕不問成
誠心經厚積
薄發顯其榮

主題標籤 #習近平
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]