• 瀏覽: 9,968
  • 回覆: 55
+2
算唔算佔用公共空間

引用:
原帖由 圓滿清純的枇杷 於 2022-12-8 17:38 發表
油價高企,電動車暢銷,但電動車最令司機頭痛的是充電問題,一般司機會往商場、停車場指定充電泊位排隊充電,若是居住獨立屋則可安裝充電器隨...

買車買到要咁,得淡笑

...
未有人放座迷你柴油發電機喺車尾箱?

引用:
原帖由 k514 於 2022-12-8 20:30 發表

其實駛唔駛買保險?
呢啲係屋苑管理處問題。

用返自已屋企d電,ok啦。

引用:
原帖由 圓滿清純的枇杷 於 2022-12-8 17:38 發表
油價高企,電動車暢銷,但電動車最令司機頭痛的是充電問題,一般司機會往商場、停車場指定充電泊位排隊充電,若是居住獨立屋則可安裝充電器隨...

買車買到要咁,得淡笑

...
呢D好危險
內地前幾年有唔少人攞電動電單車返屋企充電
最後搞到火災

明顯犯咗法啦,仲未爆炸燒咗間屋佢都算行運,仲話好醒🤭🤭

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-12-8 20:46 發表
用返自已屋企d電,ok啦。
但充電時會可能危害附近人士尤其係小朋友。

引用:
原帖由 山中雀躍的水管 於 2022-12-8 17:40 發表
簡直是精彩。 我住頂樓,就要駁長啲電線
師兄你果條線咪很經過我隻窗,否則剪很咗佢!

引用:
原帖由 sng850 於 2022-12-8 20:23 發表

慢充是可以!
不過慢到

根據香港 Teslun 官網的說法,以 Model S 70D 為例,電池容量為 70kWh,13A 插頭每小時可充電 2.86 kWh,要由 0kWh 充滿至 70kWh,理論上要 25小時左右。不過實際情況有保護電池機制,80%–100% 時充電速度會開始減慢,所以 13A 實際由 0kWh 充滿至 70kWh 大約需要 27-28 小時,90D 甚至去到 30 小時。
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2915583

條友系咪準備賣樓,最底層一向最低價兼難賣,但送掛牆充可能系樓盤賣點🤣

引用:
原帖由 ttkwan 於 2022-12-8 20:43 發表

未有人放座迷你柴油發電機喺車尾箱?

如圖,理論上由柴油轉為電能再轉為動能比柴油直接轉為動能有效率

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-12-8 22:17 發表

如圖,理論上由柴油轉為電能再轉為動能比柴油直接轉為動能有效率
草地地學乜獨立屋駕電動車……

出於安全  電力公司可以唔供電

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-12-8 19:04 發表
電吾錢咩?生產電力之前一樣有碳排放污染地球。
電動車的效率比汽油車高好多.

引用:
原帖由 hungng 於 2022-12-8 19:27 發表
真心問 , 家用電可以用嚟沖電車嗎 ?
無問題, Tesla都包一條家用充電線.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]