• 瀏覽: 66,082
  • 回覆: 631
+2
引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-12-8 17:43 發表

你周街查人,唔見人地10分鐘,3次即半粒鐘,邊個賠返d時間、精神損失?!
有病就要睇醫生,唔好拒絕治療 😉

賊頭賊相,唔查你唔通查李十Ⅹ咩

引用:
原帖由 ac-angel 於 2022-12-8 17:44 發表

點解查身份證會唔舒服?
好簡單,身有屎或本身對警察有敵意

引用:
原帖由 charlir2005 於 2022-12-8 17:10 發表
20歲青年稱在個多月間,3次在街上遭警員截查及要求查閱其身份證。他認為警員根據《警隊條例》及《公安條例》去截查市民身份證

我廿幾年都無俾差人查過身份証, 都想 ...
我樣衰周不時被查
冇問題
前題係我冇犯法
便衣又好好禮貌
為了社會安寧查身份証係有必要性
以為自己係曱甴黃人就有特權

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-12-8 17:46 發表

成日被查身份證,一係就個樣太似賊,或搞到自己樣衰衰咁
一係在不適合的時間出現在不適合的地方

我都係幾十年來從未在街上被查身份證
"一係就個樣太似賊,或搞到自己樣衰衰咁"

呢d就係:
以「有可疑行為」及「有理由相信」為由來截查市民?

不同警員不同地點不同時間3次查你身份證就檢討下自己喇 

好明顯係個樣嘅問題啦,查三次

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-12-8 17:43 發表

你周街查人,唔見人地10分鐘,3次即半粒鐘,邊個賠返d時間、精神損失?!
ON鳩佬
你正常啫
他人係痴係傻
如何事好
制止罪行係有必要性

代表你生得賊眉賊眼

至今我係街都未被警察查過身份證

明顯有人玩野啦!國安千祈吾好放過曱甴

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-12-8 17:34 發表
呢度有人話事主樣衰就抵比警察逗,已經係一種歧視。
你連人哋歧視嘅權利都干涉咪同樣係歧視囉!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-12-8 17:48 發表

好簡單,身有屎或本身對警察有敵意
唔係淨係呢d啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]