• 瀏覽: 23,135
  • 回覆: 120
+3
港台引述消息指,政府下午宣布放寬防疫措施,包括縮短確診者及密切接觸者的隔離檢疫時間至5日,而社交距離措施及強制口罩令則維持不變。如果感染人士確診第4日或第5日快速抗原測試陰性,或者連續兩日快測陰性,隔離時間會由現時至的7日減至5日。密切接觸者如果在第4或第5日快測陰性,檢疫時間亦會由7日減至5日。

最形式主義的強逼戴口罩繼續維持,香港係全地球唯一一刀切的地方,唔知幾時可以自由呼吸

新聞來源連結:
https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20221208/1670469437503/據報政府下午宣布放寬防疫措施-口罩令維持不變-隔離時間減至5日

疫N準備入去鬼門關

如要口罩令,應在50年前便開始啦!依家想呼吸嘅自由都無!有時焗住仲辛苦啦!

希望早日取消戶外口罩令啦,一來唔舒服,二來口罩要用錢買

大廈強檢應取消。

共赴黃泉的支持者是不會成功的

識幾個中招嘅冇一個4-5日就快測陰性,我自已都要第6日,又個仲第8日😄

打齊針根本同感冒無分別,乜嘢長新冠係無打齊針嘅人先至會有機會有,所以基本上如果打齊三針以上轉七天黃碼就夠唔洗隔離,同時密切接觸者打咗三針以上只要每日做快測陰性就根本唔洗強檢。

3年出街都唔見得人
已經足足3年了,全世界唯一仲要堅持強制帶口罩的地方,傲視全世界真驕傲呢真暖心呢
連中國台灣北韓都唔駛強制帶口罩

你問我三四月的時候,應不應該封,要封, 香港和台灣就是因為什麼都不做,所以才會死了過萬人。

但現在隨著病毒死亡率降低,和傳播能力提升,開始接近流感,我都覺得措施應該會慢慢放鬆。

病毒在不斷變化中,政策也要不斷變化,四月的時候,病毒致命率還是很高,但現在已經大幅下降,所以防疫措施放鬆都無可口非

打齊針可以免戴口罩, 唔知有冇得諗

暫時未見過親友可以第四五日就轉陰,所以呢個政策放鬆得毫無意義!
趁住內地防疫放鬆,班高官同議員諗下點同內地免檢通關好過啦!例如拎住個24小時核酸陰性就免隔離入境內地!

會唔會取消埋安心出行呢個無聊又冇意義嘅防疫道具? 先前我朋友確疹左, 去左竹篙灣, 由佢入竹篙灣第一日到第八日走, 都未有人檢查過佢個安心出行, 更加冇人問過佢曾經去過邊, 或者接觸過的乜嘢人, 既然係咁, 呢個防疫道具仲有乜意思? 不如直頭取消佢, 唔好再係到愚弄市民。

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-12-8 12:29 發表
大廈強檢應取消。
唔得 
搵錢途徑 
冇強檢罰一皮

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-12-8 12:56 發表
會唔會取消埋安心出行呢個無聊又冇意義嘅防疫道具? 先前我朋友確疹左, 去左竹篙灣, 由佢入竹篙灣第一日到第八日走, 都未有人檢查過佢個安心出行, 更加冇人問過佢曾經去過邊, 或者接觸過的乜嘢人, 既然係咁, 呢個防疫道具仲有乜意思? 不如直頭取消佢, 唔好再係到愚弄市民。
職員失職啫

主題標籤 #口罩 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]