• 瀏覽: 4,181
  • 回覆: 11

九龍區D1中學校際籃球決賽明日(8日)舉行,原定由拔萃男書院與喇沙書院爭奪冠軍,惟香港學界體育聯會今日(7日)宣布,由於男拔在四強賽違反學界防疫措施,決賽參賽資格被取消,改由英華書院對戰喇沙書院。
男拔在上月的四強戰,原本以40:38擊敗英華書院,但最新賽程顯示賽果被裁判改為0:20落敗,原定今日舉行的季軍戰亦告取消。四強戰曾派出停課學生參賽
香港學界體育聯會回覆傳媒查詢指,男拔曾派出一名正暫停校內面授課堂或需要停課的學生,出戰日前的四強戰,涉嫌違反學界賽宥的防疫措施和安排,因此取消該場比賽的成績、判以棄權。聯會並提醒所有學校,有責任確保所有參與人士符合規則參賽,避免再發生同類事件。

其實而家打波一定會怕架啦~~冇理由帶口罩打架嘛~~

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/拔萃男書院涉違防疫措施-學界籃球參賽資格遭dq/351727

不戰而敗

證明名校為隻杯都係不擇手段。

有違規球員一定唔得啦

引用:
原帖由 denniscwip 於 2022-12-8 09:47 發表
證明名校為隻杯都係不擇手段。
為要學生好好練波,學業成績可以不理。

點解你間學校,居然會涉嫌違反防疫措施呢?

名校都唔守規矩

引用:
原帖由 thanks橋 於 2022-12-8 09:43 發表

九龍區D1中學校際籃球決賽明日(8日)舉行,原定由拔萃男書院與喇沙書院爭奪冠軍,惟香港學界體育聯會今日(7日)宣布,由於男拔在四強賽違反學界防疫 ...
學校老師都可以唔守規矩,唔怪之得2019年會有黑部啦!而家啲老師一蟹不如一蟹.

引用:
原帖由 thanks橋 於 2022-12-8 09:43 發表

九龍區D1中學校際籃球決賽明日(8日)舉行,原定由拔萃男書院與喇沙書院爭奪冠軍,惟香港學界體育聯會今日(7日)宣布,由於男拔在四強賽違反學界防疫 ...
其他學校都係同一標準, 唔跟遊戲規則被人發現與人無尤啦~~

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-12-8 10:00 發表

為要學生好好練波,學業成績可以不理。
佢地只係狩獵其他學校打波勁的學生入學拿獎,狀元係另一班人拿張成績單去畀記者影啫。

犯規被罰無問題吖

根本籃球是高度污糟運動,疫情未完結前應停止所有球類活動

主題標籤 #停課 #口罩
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]