• 瀏覽: 13,850
  • 回覆: 67
+2
《施政報告》提出全面檢視現行環境衞生法例的權限和罰則,日後亂拋垃圾不止罰一千五百元。消息指,政府擬將亂拋垃圾定額罰款提高一倍至300...

我真未見過食環科文捉垃圾蟲,捉老鼠就萬元一隻

新聞來源連結:

https://hd.stheadline.com/news/r ... 3000元-商鋪阻街增4倍至6000元

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
香港真係黐撚線, 全世界政府都唔會丟支煙頭而罰3000元, 真係官逼民反.
一定有人鳩吹唔亂丟煙頭就唔會受罰囉, 但罰則係不成比例.

罰款再高都無用,執法人員踢一踢郁一郁,無人執法,法例形同虛設

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-12-7 19:30 發表
香港真係黐撚線, 全世界政府都唔會丟支煙頭而罰3000元, 真係官逼民反.
一包包垃圾掉去食環監察鏡頭就成日見

引用:
原帖由 kqj 於 2022-12-7 19:33 發表
罰款再高都無用,執法人員踢一踢郁一郁,無人執法,法例形同虛設
食環科文……萬元一鼠

違例吸煙要再勁啲!

設可吸煙地點,其他地方都是非吸煙區

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-12-7 19:30 發表
為垃圾收費舖路。

引用:
原帖由 含L至軟 於 2022-12-7 19:41 發表
違例吸煙要再勁啲!
支持

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-12-7 19:42 發表

支持
違規吸煙罰款額為香港人月入中位數。
咁就差唔多了。

引用:
原帖由 含L至軟 於 2022-12-7 19:45 發表

違規吸煙罰款額為香港人月入中位數。
咁就差唔多了。
周圍噴 周圍掉 無人捉

呢班仆街乜都選擇性。

如果唔罰多啲,出年可能無消費券派

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-12-7 19:49 發表

周圍噴 周圍掉 無人捉
PK鄧要問責啦。係他說有人犯規必定會跟進的.

引用:
原帖由 lttsang888 於 2022-12-7 19:52 發表
呢班仆街乜都選擇性。
點選擇性?!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-12-7 19:53 發表

點選擇性?!
違例泊車幾錢,衝紅燈幾錢?煙危害大定酒危害大?

主題標籤 #施政報告
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]