• 瀏覽: 20,344
  • 回覆: 105
+2
本港近年興起「火山鍋」,即在鍋中點火並有火燄冒出。惟近日有食客到尖沙咀一餐廳用膳,進食火山鍋約 10 分鐘後,鍋底突然爆炸,湯底直衝天花板,亦令事主滿身麻辣油,場面令人震驚。事主批評餐廳職員稱「如果選擇報警,呢餐亦要收費。」事件引發網民熱烈討論,餐廳及後發出道歉啟示,表示道歉及會確保事主得到補償。

有網民昨日發文,指控位於尖沙咀的餐廳「黑樺牛牧場」,事主 12 月 4 日下午點了「台灣麻辣火山鍋」,鍋底上枱後,員工在「火山洞口加類似酒精液體後點火。」
事主稱,火燄消失後,員工再加入麻辣油於洞口,「大概煲左10分鐘之後,火山鍋底突然爆炸,湯底直衝上天花板,麻辣油將我由頭到腳掩蓋。我嚇到奮力向走廊逃離,大叫個鍋爆炸呀!!」
從事主上載的相片所見,事主的眼睛及面部均有污積,事主亦表示眼睛面部出現刺痛感,左眼視力亦有點朦糊。
事主引述店長稱從未發生同樣事件,「店長指經理話會賠償清潔費,但如果選擇報警,呢餐亦要收費。」最終事主選擇報警及入院治理,醫生診斷她為面部燙傷。
發文後,事主稱餐廳已聯絡她商議賠償,但事主表示「不用了,你道歉都未有。賠償並不重要,但受傷如果係小朋友,老人家,後果不堪設想。真的憤怒了!」

爆成咁可能會毀容甚至盲眼! 梗係要報警重要驗傷啦, 保障自己權益最重要

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/【有片】尖沙咀麻辣火鍋「爆炸」-食客面部燙傷-店員要求繼續收費惹公憤-072019283.html

發生呢d事千祈米為小小錢放棄自己權利

仲可以收費

引用:
原帖由 幪面超人 於 2022-12-7 18:12 發表
仲可以收費
錢可以照畀, 間嘢遲d一定賠凸!

咁牙煙嘅食法真係要諗諗至好制🤢

竟然仲夠膽開口要收費?

引用:
原帖由 芝蔴綠豆 於 2022-12-7 18:18 發表
竟然仲夠膽開口要收費?
理論同法理上間嘢係可以照樣收費, 不過咁樣只激嬲個客無灣轉

引用:
原帖由 忙着發財 於 2022-12-7 18:18 發表
咁牙煙嘅食法真係要諗諗至好制🤢
爆出黎嘅係滾油極度危險! 係咪應該禁止咁嘅火窩?

忍唔住叫左佢一聲「長平」

引用:
原帖由 芝蔴綠豆 於 2022-12-7 18:18 發表
竟然仲夠膽開口要收費?
食野要付款,天經地義wor
不過消費者亦有權投訴、追究

引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2022-12-7 18:32 發表

支持雙方以天經地義原則理賠,最好搵埋律師處理

引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2022-12-7 18:32 發表

火上加油,調轉嗰個係你聽到呢番說話會點

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-12-7 18:06 發表
發生呢d事千祈米為小小錢放棄自己權利
面書寫到
警員來了
便單了

曱甴店

引用:

未食就爆炸點計先?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]