• 瀏覽: 11,412
  • 回覆: 60
+2
國泰工會不滿編更 擬工業行動 梁振英轟要脅罷工:你們還是香港人嗎?

梁振英批評國泰空服員工會計畫針對編更問題發起行動,是不顧全香港大局。資料圖片

國泰空中服務員工會周二(6日)開會,表決通過授權工會進行任何下一步行動,以回應公司縮短員工外站休息時間及更表編排等問題。工會外務副主席蕭詠恩今早(7日)表示,獲會員全票同通過授權做任何行動,目前未決定下一步,所有行動亦不排除,罷工是最後一步。她稱不希望去到這一步,仍抱樂觀態度。

全國政協副主席梁振英中午在社交平台撰文,批評工會「要脅罷工」是不顧全大局,點名要求該會外務副主席蕭詠恩收回「罷工威脅」。

梁振英點名警告蕭詠恩(左)勿要脅罷工。資料圖片

梁振英:不滿休息時間短可辭職

梁振英指,目前是全港市民共度時艱,爭取盡早恢復對外交往,疫後盡早復甦的時候,來往香港的航班已經大幅減少,但工會不顧大局,為了幾個小時的休息時間,就以罷工為要脅,「你們還是香港人嗎?你們是為香港的競爭對手罷工嗎?」

梁振英在文中要求工會收回罷工要脅,「不要成為過街老鼠」。他點名批評蕭詠恩,謂對方若不滿休息時間短,「可以告上法庭、可以辭職」,但不要「耍小聰明在聖誕節前要脅罷工」、「下次大家坐國泰航班,找找這位蕭詠恩外務副主席。」

對於國泰解釋重建網絡期間,須作出一些暫時的編更安排,蕭詠恩今早表示,公司去年7月已用新系統編更,今年初航班未回復時,同事也有體諒,但到今年9月,航班逐漸回復,更表安排導致員工休息時間減少,她質疑公司應一早應預料航班會復蘇。

👉🏽 梁振英前特首講得啱,佢呢班友仔的確唔係人,而係改不了食屎嘅………
封咗3年,而家開返,一有工開就即刻搞事!十分令人憎厭!😌

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 動-梁振英轟要脅罷工-你們還是香港人嗎

國泰人才渣渣,吳敏兒做咗監躉婆又有一隻曱甴頂上..

真係想香港死。所以支持哩班友既市民,以後香港死直,你又失業,樓價又跌時,你唔好後悔。

係咪唔夠人手呀,資方應積極增聘人手配合航班需要喎,唔好畀藉口員工罷工啦

就即刻炒咗呢隻曱甴乸

邊個 罷工 炒曬佢 , 換曬大陸人頂上 , 大陸人 佢哋人工平 要求低 五毛一分鐘 就可以啦! 又平又抵用

食屎狗先借罷工黎拎著數

美國佬又揾班曱甴借故搞事,搗亂香港!

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-12-7 16:55 發表
邊個 罷工 炒曬佢 , 換曬大陸人頂上 , 大陸人 佢哋人工平 要求低 五毛一分鐘 就可以啦! 又平又抵用
總之黃絲折墮就好了

空服員啫,又唔係機師,唔太需要特殊技能,你夠膽罷工,當你曠工,炒得,請過批training唔難

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2022-12-7 17:20 發表
空服員啫,又唔係機師,唔太需要特殊技能,你夠膽罷工,當你曠工,炒得,請過批training唔難
9千老底請過一批真係難😅而家佢就係因為低人工所以罷工,就算你炒咗佢佢真係冇乜嘢好輸😂

咁就咪柒罷工啦,瀟灑啲集體離職。

呢班友當初比人大規模裁員 真係吾抵可憐 一時又話多野做 一時又話無足夠更份 收入減少

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-12-7 16:52 發表
係咪唔夠人手呀,資方應積極增聘人手配合航班需要喎,唔好畀藉口員工罷工啦
多勞多得,件工計,時薪!

引用:
原帖由 borofans 於 2022-12-7 17:28 發表

9千老底請過一批真係難😅而家佢就係因為低人工所以罷工,就算你炒咗佢佢真係冇乜嘢好輸😂
ot幾錢一個鐘?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]