• 瀏覽: 4,129
  • 回覆: 17
醫管局女高層與夫涉偷1600元食物 兩被告警誡下聲稱「偷嚟自己食嘅」

被告:趙名宇(右)及莊慧敏(左)。

醫院管理局女總行政經理莊慧敏,偕其骨科醫生丈夫疑於今年4月在黃埔超市偷竊約1,600元食物,他們均否認一項盜竊罪。案件今日(7日)於九龍城裁判法院續審,當日拘捕兩被告的男警作供,指兩被告經警誡下,被告趙名宇說出「依啲嘢偷嚟都係自己食嘅」,另一被告莊慧敏則稱「依十樣嘢都係偷嚟自己食嘅」。

負責拘捕兩被告的軍裝警員10623鍾兆偉供稱當日下午4點許,跟3位輔警同事接獲指令需到黃埔花園永旺百貨公司處理一宗店舖盜竊案,及後到達該處地牢的保安室,見到報案人即控方第一證人陳行舉,並獲告知有兩名男女推著手推車在自助付款機前,沒有對有些貨品付款。鍾隨即在保安室觀看閉路電視片段,望見片段與陳所述的吻合,且兩人利用兩張單據逐件點算貨品的情況。

鍾續指,他帶同他們在地牢的半層平台,並與其他警員同事在場下,作出拘捕及警誡。被告趙名宇說出「依啲嘢偷嚟都係自己食嘅」,另一被告莊慧敏則稱「依十樣嘢都係偷嚟自己食嘅」。鍾補充,他當時回到紅磡警署期間,在警車內曾要求兩被告關閉手提電話,以免有機會通風報信,其後亦在警署的會面室內根據一般程序下,向兩被告逐項解釋羈留人士通知書的權利,最終他們都有簽署相關文件。

被告為男子趙名宇(47歲)及女子莊慧敏(48歲),均報稱為醫生。控罪指,他們同於2022年4月23日在黃埔花園永旺(香港)百貨有限公司偷竊一個西瓜、一個蜜瓜、兩包布丁、兩包藍莓、兩包刺身、一包壽司和一包雞,總值1,632.8元,上述物品為永旺(香港)百貨有限公司的財產。

法庭記者:鍾瀚霖
👉🏽 斷正應該判輸架喇,只係會唔會判坐監,
突然間諗,判坐都唔重要,反正坐唔得耐。
最緊要係判咗之後政府要革佢職,斷佢長糧先有意思!

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 元食物-兩被告警誡下聲稱-偷嚟自己食嘅

兩條友加埋冇幾十萬、都20幾萬一個月。
做埋啲咁嘅蠢事,前途冇晒,唔知冇咗幾多千萬,仲令個女蒙羞。

自己講到明係偷,仲有得抵賴?

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-12-7 13:25 發表
自己講到明係偷,仲有得抵賴?
一陣又反口,屈警察用雞姦黎要脅佢地承認

律師話上述證供不應呈堂喎

想聽吓個理據

包大人 : 人証物証俱在 犯人都招認 公孫先生比佢畫押  王朝馬漢張龍趙虎 鼠頭鍘侍候

引用:
原帖由 alexiwata 於 2022-12-7 13:30 發表
律師話上述證供不應呈堂喎

想聽吓個理據
理據就係對個客仔不利 不利証據通通唔算

香港人真係好怪

明明有錢都要偷

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2022-12-7 13:37 發表
香港人真係好怪

明明有錢都要偷
波叔先每人派咗$5000

飽暖思邪慾
返工太悠閒

自己也承認

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2022-12-7 13:37 發表
香港人真係好怪

明明有錢都要偷
波叔先每人派咗$5000

Fucking cheapskates! 

一個西瓜、一個蜜瓜、兩包布丁、兩包藍莓、兩包刺身、一包壽司和一包雞,總值1,632.8元

猜價格時間    呢10樣野點加埋 = $1,632.8

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-12-7 13:46 發表
一個西瓜、一個蜜瓜、兩包布丁、兩包藍莓、兩包刺身、一包壽司和一包雞,總值1,632.8元

猜價格時間    呢10樣野點加埋 = $1,632.8
點解冇condom

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]