• 瀏覽: 6,434
  • 回覆: 31

印尼國會議員投票通過刑法修正案。(美聯社)

印尼國會通過新刑法,包括禁止婚外性行為,違者最高可被判監一年,未婚夫婦同居、侮辱總統及表達違背國家意識形態的觀點,亦被視作違法,法例同樣適用於外國居民與遊客,預計三年內正式生效。

有國會議員歡迎通過新版刑法,認為荷蘭殖民時期遺留的舊法典,現在不再適用。人權組織就批評,新刑法是對公民權利的鎮壓和自由的倒退。商界代表認為新規定弊多於利,影響外國人的投資意欲,旅遊業界亦擔心,法例可能打擊當地旅遊業。

印尼法律人權部長表示,對於一個多元文化和多民族的國家來說,制定一部能夠兼顧各方利益的刑法,並不容易,政府已經盡最大努力容納不同意見。

仲以為係印度,又話民主國家乜都做得

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... m?spTabChangeable=0

情侶仲邊敢去印尼玩

好彩唔係印尼出世
否則對住一大班
成日講大話嘅大人
都幾慘吓!

婚外性行為有罪,遊客都受限,以後男女朋友旅行同一間房咪隨時比人查房,背著老婆與小三旅遊偷情的死佬又乃野。

印尼政府都算保守了,男歡女愛嘅事,如果大家已經成年,尤其是外國居民和遊客,唔公開做嘅話,政府可以怎樣管

有咩可能做到通常未婚已經交配

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-12-6 18:00 發表
印尼政府都算保守了,男歡女愛嘅事,如果大家已經成年,尤其是外國居民和遊客,唔公開做嘅話,政府可以怎樣管
呢D私隱。。。
只要男女兩個都唔講
根本冇其他人會知
但係對女性來講就好唔公平
因為可以驗係咪仲係處女完壁!
而男人就冇任何方法可以驗
係咪處男!

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2022-12-6 18:04 發表

呢D私隱。。。
只要男女兩個都唔講
根本冇其他人會知
被人坑你就仆街了

禁婚外性行為

咁~~~五姑娘很忙了

性玩具/婚嫁生意可能激增

引用:
原帖由 二叔呀勝 於 2022-12-6 18:08 發表

被人坑你就仆街了
只要保住處女完璧之身
基本上一定坑唔倒的!
但係破咗處就好易被人老屈!

比人強姦,算唔算婚外性行為??

罰則重唔重
萬一出事,如果罰得重的話,可能會俾條女老屈強姦😅😅😅

有病國家

咁峇里d夜店聽食蕉

引用:
原帖由 zhangan 於 2022-12-6 17:53 發表
情侶仲邊敢去印尼玩
呢條法律係咁規定嘅:
  • 如果有人已經結婚,有婚外性行為,佢嘅配偶投訴
  • 如果有人係單身嘅,有性行為(一定係婚外啦),佢嘅父母或者(以前嘅婚姻生嘅)子女投訴

咁先至會起訴。
來源:
https://time.com/6238952/indones ... x-outside-marriage/
所以遊客通常唔駛驚。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]