• 瀏覽: 41,233
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
+18
引用:
原帖由 幸福北極熊 於 2022-12-6 17:12 發表
蒙古首都烏蘭巴托(Ulaanbaatar)12月2日起爆發大規模示威,示威者抗議國內煤炭業腐敗、以及通脹問題。中國外交部發言人毛寧6日稱,相信蒙古政府會

因為蒙古要從鄰國進口貨車

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-12-6 19:34 發表

好多國產運煤重型貨車,睇你想買咩車。人家山西煤礦日運夜運,經過嚴苛考驗。絕對可靠
d

大運
蒙古最多人用北奔,因為包頭出的車交貨最近,反之在南方少見

點解山西唔買進口拖頭特別是日本拖頭來拉煤?
@Zchallenger1118

引用:
原帖由 nakamichi 於 2022-12-6 18:21 發表
你地都係唔識治理國家,回來天朝吧!
蒙古人:馬上得之、馬上治之、馬上失之

引用:
原帖由 geometric 於 2022-12-6 18:50 發表

國產之光,五菱汽車?
北奔拖頭

還有陝汽

引用:
原帖由 havefun2014 於 2022-12-6 20:16 發表

我覺得你瀨唔出屎都係美國佬係背後搞鬼,你最好檢查下你個屎塔有冇被人裝咗機關!我知道美國佬最憎D廢老,對社會不單止冇貢獻,更加成日係度搞屎搞尿,小心、小心!
遲D米國人可能要像當年用月餅來通知蒙古人「起義」

引用:
原帖由 ATA0075 於 2022-12-6 20:16 發表
以後冇A4紙用
反正元朝時蒙古人沒有文化

引用:
原帖由 peter925 於 2022-12-6 20:24 發表

蒙古地區在未有蒙古之前已是中國固有領土,外蒙暫時唔收,內蒙早已收回。
鄂爾多斯已經富得流富,大街上都是路虎

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-12-6 20:30 發表
HK01標題都誤導喇,烏蘭巴托喺外蒙首都,都唔關中國事,張相插支五星旗把L咩
蒙古閱兵不算什麼

https://youtu.be/GGn2DYkjmhw

引用:
原帖由 ep905 於 2022-12-6 21:48 發表

尼類重型車輛,東風解放牌👍👍
重車民族品牌當然是重汽、陝汽

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-7 21:29 發表

俄羅斯古代已經喺強國,令人畏懼,
滿洲人原本只係幫韓國中國皇帝捉黑貂嘅奴才,趁明朝衰落背叛主人執死雞,見到俄羅斯淆哂底,邊忽係強國呀,
外蒙古,西蒙古好鄙視滿洲,所以先會有準噶爾蒙古同滿洲打咗一個世紀,
亦因為咁,
所以外蒙好鄙視內蒙同漢人,,因為內蒙佢地係滿洲奴才,
至於漢人,就連做奴才都無資格
如果係咁,Русско-японская война(日露戰爭)搞到日本好得人驚?

日露戰爭是自19世紀開始,亞洲國家打敗歐洲國家以及黃種人國家打敗白人國家的首例,也是非基督教國家打敗基督教國家的第一個例子,歐洲因此一戰而對亞洲新興工業化國家改觀。

日露戰爭結果日本勝利,一個東方的新興國家擊潰了當時一個西方的主要強國,日本開始被視為世界上一個新的強權。

引用:
原帖由 ep905 於 2022-12-7 23:28 發表

三一算唔算?
三一都有,但不算最核心

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-7 23:13 發表

諾門罕之役
日本關東軍被蘇聯紅軍打得半死
自此不敢再惹紅軍
因此日本投降不是原子彈,日本即使在戰前有研究也不知威力多大,即係唔識驚,反而怕紅軍經朝鮮半島和蝦夷東渡,而1945年紅軍已非吳下阿蒙或當年諾門罕水平

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]