• 瀏覽: 33,598
  • 回覆: 4
+5
唔係"不應"實際係"無法"也。美國已出盡全國之力所有可用之方法拉籠盟友試圖孤立中國,只不過做不到,到頭來搞到自已眾判親離。

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-6 12:09 發表

美國半導體封鎖中國吾成功咩
你所說的"成功"係去到邊?中國停晒無芯片用?自主技術升級慢左?中國品牌電子產品要用返幾年前芯片?
如果你話自主技術升級慢咗代表"成功",咁係。

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-6 12:29 發表

要彎道超車失敗咗
要2025 年晶片自供率達七成又失敗咗
要做7nm亦失敗咗
要救番華為有晶片用亦失敗咗
要超級電腦追上美國又因為晶片而受挫
"要彎道超車失敗咗
要2025 年晶片自供率達七成又失敗咗
要做7nm亦失敗咗
要救番華為有晶片用亦失敗咗
要超級電腦追上美國又因為晶片而受挫"

其實你講咁多項(其實你仲可以加多101項),咪就係自主升級慢咗囉。
不過第二項都未到2025年,點失敗"咗"法?
第三項,邊個要救華為?最多係自救。美國全盡全國之力全球巡迴演出威逼利誘各國都打唔死一間中國企業,華為仲生歐歐,仲有歐洲汽車搵佢合作自動駕駛,全球繼續建5G基站。你話美國"成功"?
第五項,去睇下美國對中國超級電腦報告先,中國E級超數幾時有同幾多級。美國講架。

美國科技媒體The Next Platform此前率先報導說,中國正在運行這兩台E級超算,其中 ,“神威·海洋之光”繼承了“神威·太湖之光”系統,峰值性能達到每秒1.3百億億次,高於本次Top500榜單排名第一的美國“前沿”。

Top500榜單設計者唐加拉說,“海洋之光”和“天河三號”的設計者選擇不參加評測,讓外界感到“有點神秘”。他說,這可能與設計者希望隱瞞這兩款超算的芯片產地有關。

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-6 12:43 發表

而家2022年
自供率都未夠10%
2025年可以達標
中國d神x級超級電腦都係要用Intel 或台積電晶片,而家吾賣晶片,中國仲點做?
"中國d神x級超級電腦都係要用Intel 或台積電晶片,而家吾賣晶片,中國仲點做?"
點做?上面美國咪有關於中國超算報告囉。你選擇睇唔到?駛唔駛我發多次加大字?

你生活係幾時?Intel仲供應緊芯片俾中國超級電腦用?
不過得架啦,你連2025未到都寫得出失敗"咗",D數據全部係亂寫亂作務求自已心理舒服。都知你咩心態咩心理。
依家美國全方位封殺圍堵中國軍事、經濟、工業生產、科技、芯片、甚至領土,而家得返芯片真係可以睇多幾年威多幾年,你有生之年應該會睇到美國全盤失敗。

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-6 14:46 發表

美國講過中國會揾第三者幫佢向Intel 台積電買,否則大陸邊有晶片做超級電腦?
你知吾知中芯無美國批准係吾可以賣晶片俾內地超電架?
大陸講左超算入面一早全部自主芯片,美國有證據就羅出嚟,就算嚇唔到中國都可以懲罰Intel台積電,無證據唔該你唔好靠幻想。
中國超算長年第一,美國有證據的話會咁好死唔出聲,無咪則係九嗡+幻想囉。最叻話人偷佢"未來"技術
如果真係有偷運而Intel又係美國公司,係自已國家任買任試任砌都唔夠人哋偷運咁勁,好心就唔好講出嚟獻世啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]