• 瀏覽: 33,486
  • 回覆: 48
+5
引用:
原帖由 patrickfioncc 於 2022-12-6 13:14 發表

成日都有人係晶片科技 , 有好多爭論 , 又話幾多 nm , 問題係是否你可以生產一塊更細的晶片 , 對個社會整體經濟 , 人民生活有幾大裨益 , 好似無人講過或者探討過。 

請問塊晶片更細 , 裝咗係飛機或者火車上 , 可否把原本貨運速度縮短一半 , 而且可以節省到一半的成本 , 又好似農業機器裝在這些晶片 ,可以把全球種值糧食量翻倍 , 解決全球糧食問題 , 又或者裝咗這些厲害晶 ...
你而家用嘅智能家具
有邊樣吾需要晶片?

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-12-6 13:26 發表

乜德國有半道體廠🤭
有,好落後,不過技術都先進過中國

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-12-6 13:34 發表

所以中國應該引入遊説法😎一切貪污可以完全解決😁
睇下李鐵
解決吾到架

引用:
原帖由 ryokun99 於 2022-12-6 13:51 發表

沙特都靠美國駐軍同武器保護添,過兩日睇睇會發生咩事?
全世界都睇到,凡有尾國駐軍喞地方就邋邋亂,個個想退出又被威脅,似足入咗黑社會
乜沙特反美咩
佢沽咗美元資產未

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-12-6 13:58 發表

"中國d神x級超級電腦都係要用Intel 或台積電晶片,而家吾賣晶片,中國仲點做?"
點做?上面美國咪有關於中國超算報告囉。你選擇睇唔到?駛唔駛我發多次加大字?

你生活係幾時?Intel仲供應緊芯片俾中國超級電腦用?
不過得架啦,你連2025未到都寫得出失敗"咗",D數據全部係亂寫亂作務求自已心理舒服。都知你咩心態咩心理。
依家美國全方位封殺圍堵中國軍事、經濟、工業生產、科 ...
美國講過中國會揾第三者幫佢向Intel 台積電買,否則大陸邊有晶片做超級電腦?
你知吾知中芯無美國批准係吾可以賣晶片俾內地超電架?

引用:
原帖由 tam_n 於 2022-12-6 14:00 發表

亦有巴西、委內瑞拉等南美國家。
印度都有可能,印度係金磚國家之一。
西方人以為佢等於全世界,佢孤立中國等於全世界孤立。
印度巴西都係美國揾食
北韓敍利亞d窮鬼或者會跟中國

引用:
原帖由 大口Sam 於 2022-12-6 14:19 發表

最高境界, 想呃人先呃自己. 想孤立中國老美先孤立自己.
中國等於全世界?

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-12-6 14:29 發表
美國就係要唔俾中國強大, 從來都唔會公平對待
歷史上中國都無乜強大過喎

引用:
原帖由 expedia 於 2022-12-6 14:51 發表

人地大陸做大個餅人人有得食,美國就小氣收埋自己食,根本兩個檔次。
大陸做大個餅方法係用蝕本價頂難市
之後只有做假貨侵權貨先有得食
SHEIN就係一個例子
相反美國專重知識版權做法先可以令人人有得食

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2022-12-6 15:05 發表

敗登自以為好醒,不停出招搞中俄,但而家睇嚟係搞返自己轉頭,真係要多謝老尾啲制度選出川建國,敗登呢啲on9總統搞死自己
美國有搞返自己轉頭咩

引用:
原帖由 人為財S 於 2022-12-6 15:23 發表

冇人要認第一!中國亦從不爭霸!

睇下自己個民族畀西方列強蝦左幾百年!你有冇照過鏡睇下自己個樣係咪華夏民族、炎黃子孫??

共產黨係有缺點,但係佢令華人腰骨挺直,敢向西方人說不!

我知道我同你呢d睇唔起同宗嘅人講都係嘥L氣!不過我都勸你一句,乃少陣西啦,7頭!

仲有,唔好我講東你講西,逐樣比較冇意思,往大瓣講,究竟你美爹當年有冇登月架!??
講咗一大輪
光刻膠做到未

引用:
原帖由 tam_n 於 2022-12-6 18:08 發表

亂up之前查下先啦。

下面左邊嗰個係盧拉,當選巴西總統個幾月:

佢以前同中國幾老友㗎喎。
你咁有錢,一定識睇呢篇文啦
https://finance.yahoo.com/news/lula-presidential-win-boost-brazil-093000675.html ...
印度同美國聯合軍演
印度會吾會同中國軍演?

引用:
原帖由 freemind1 於 2022-12-6 18:40 發表

三哥開始轉軚啦,香港黃媒冇話你知,好易做井娃比人笑

吾好發夢

今年七月嘅新聞
印度反華不再掩飾!查封中國119個銀行賬號,凍結4億資金

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2022-12-6 18:45 發表

印度係搞不結盟架. 佢覺得自己係稱霸一方既強國黎.
唔會做狗, 死跟. 人地冷戰時期已經係咁搞.

乜都唔識, 就學人亂吹.
印度只係同中國不結盟

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-12-6 19:21 發表

10年前,汽車產業都一樣講發

而且美國只是在高端芯片卡中國,大量使用的14nm以上,卡唔到
中國14nm以上
都要倚賴美國技術

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]