• 瀏覽: 33,566
  • 回覆: 242
+5
引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:49 發表

但其他大國爭住奶共喎, 德國佬開到聲喇, 咁點? 制裁曬佢地啦唔敢呀? 制裁全世界咪就係閉關鎖國囉
睇住個柒狗國自掘墳墓笑L死
德國俾中國收購半導體廠未先?
仔點知德國佬係咪玩你?

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-6 12:23 發表

美國半導體業越來越強喎
壟斷哂所有環節
所有環節又唔係,不過關鍵技術都喺美國或盟友手上,例如荷蘭,日本,德國。

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:49 發表

閉關鎖國就 0.1nm都冇L用
美國無鎖國喎

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-6 12:29 發表

要彎道超車失敗咗
要2025 年晶片自供率達七成又失敗咗
要做7nm亦失敗咗
要救番華為有晶片用亦失敗咗
要超級電腦追上美國又因為晶片而受挫
除非中國能夠另劈溪徑由零開始,否則要追趕西方晶片科技已經不可能。

引用:
原帖由 orochi1650 於 2022-12-6 09:59 發表
德國總理朔爾茨認為,中國日益強大,不應該被孤立。 朔爾茨在《外交》雜誌撰文,指很多人認為現時正處於國際秩序兩極化時代的邊緣,覺得新冷戰即將來臨,美國將與中國對抗,但他不同意,認為在後冷戰時期,美國扮演關鍵角色,並將在今個世紀維持,而中國已成為世界歷史上,長時間以來的全球參與者。朔爾茨說中國的崛起,不...

俾老美割韭菜割到流血不止,梗係要揾中國擋一擋,等老美唔好割得咁過份
不過桐油埕始終都係桐油埕,轉過頭又話要抵制中國

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-12-6 12:54 發表

所有環節又唔係,不過關鍵技術都喺美國或盟友手上,例如荷蘭,日本,德國。

由軟件,光學,設備,生產,全部都係美國掌握,
只有日本hold住材料技術及英國ARM有架構技術,但係英日都係鐵桿盟友,
至於amsl 都要靠美國供應技術

美國在今個世紀維持領導,中國只係參與者
中國只係識跟住人腳步走

連改革開放到抗疫都係跟香港走

其他科技高鐵跟日本,電子通訊跟美國, 汽車跟德國

似乎中國自家發明仲停留係粥粉麵飯

點解要花時間研究晶片,點解係晶片,而唔係破格新思維東西?

中國人就是沒有這種創造力, 但借用人知識加強功能就可以做到也做得很好

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:56 發表

德國玩緊賴屎登你仲好意思提?
德國俾中國收購半導體廠未先?

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-12-6 12:56 發表

無謂重覆啦上高講左喇
美國有鎖國咩

呢條友口講支持中國, 實際損害中國

依個阿茨仔都唔傻得哂,知道美國佬叫歐洲佬唔好同中國做生意,但美國自己就猛咁買中國貨,個個月貿易逆差創新高!

引用:
原帖由 orochi1650 於 2022-12-6 09:59 發表
德國總理朔爾茨認為,中國日益強大,不應該被孤立。 朔爾茨在《外交》雜誌撰文,指很多人認為現時正處於國際秩序兩極化時代的邊緣,覺得新冷戰即將來臨,美國將與中國對抗,但他不同意,認為在後冷戰時期,美國扮演關鍵角色,並將在今個世紀維持,而中國已成為世界歷史上,長時間以來的全球參與者。朔爾茨說中國的崛起,不...

黃背心好快出現德國街頭

作反喇!唔當美國係大佬! 遲啲會唔會顏色革命呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]