• 瀏覽: 4,850
  • 回覆: 18
本港經濟表現持續疲弱,財政司長陳茂波昨表示,維持預計全年經濟收縮3.2%,並估計本財政年度會出現高達千億元赤字,重申政府必須審慎理財、量入為出。他又稱,對再派消費券的意見持開放態度,期望隨著疫情穩定受控、內地經濟持續恢復,本港經濟明年有望逐步改善。

陳茂波在立法會財經事務委員會稱,受本地第五波疫情和外圍環境急劇惡

本港經濟表現持續疲弱,財政司長陳茂波昨表示,維持預計全年經濟收縮3.2%,並估計本財政年度會出現高達千億元赤字,重申政府必須審慎理財、量入為出。他又稱,對再派消費券的意見持開放態度,期望隨著疫情穩定受控、內地經濟持續恢復,本港經濟明年有望逐步改善。

陳茂波在立法會財經事務委員會稱,受本地第五波疫情和外圍環境急劇惡化打擊,香港經濟今年表現疲弱。今年首三季合計經濟按年收縮3.3%,在考慮首三季經濟數字和短期前景欠佳,預計今年經濟將收縮3.2%。他續說,預期今個財政年度會出現高達1,000億元的赤字,遠高於預算案估算的563億元,財政儲備則會進一步下降至8,000億元的水平,相當於約11個月政府開支。

陳茂波又說,內地經濟持續恢復將抵銷部分負面影響,如先進經濟體的加息周期大致符合市場預期,即大致明年中完結,下半年外圍經濟情況或會穩定下來。若外圍環境狀況沒有差過預期,而本地疫情穩定受控,他預料經濟將於明年逐步重拾動力。

新財政預算案2月22日發表
委員會上有議員關注,港府會否推出新一輪消費券或電費補貼等。陳茂波稱,有研究指消費券對提振經濟相當有效,惟計劃涉及的公帑多,會密切留意市況再考慮,又指對各種意見持開放態度。
對於有議員促請政府再推出「保就業」計劃,他則指現時失業率偏低,不少行業反映較難請人,目前未必適合再推出。他又透露,新一份《財政預算案》將於明年2月22日發表,諮詢期內會多聽意見。

代表下年又有消費券?不過都係派現金最好

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/港本年度料千億赤字-再派消費券持開放態度/351332

派幾多咪又係納稅人填返條數,到底邊班係贏家 ? 

派開唔派一定俾人屌
象徵式派三兩千啦
退稅最實際

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-12-6 09:45 發表
派幾多咪又係納稅人填返條數,到底邊班係贏家 ? 
香港人唔係個個都有交稅, 其實即係有錢人過錢畀窮人, 再花錢係大商家身上, 贏家當然係大商家 > 低收入人仕, 輸家係中產.

支持派消費券

引用:
原帖由 touya08 於 2022-12-6 09:49 發表

香港人唔係個個都有交稅, 其實即係有錢人過錢畀窮人, 再花錢係大商家身上, 贏家當然係大商家 > 低收入人仕, 輸家係中產.
中產定義我唔識分,但有班納稅人係最慘囉

如果冇嘅話,暴動都似

引用:
原帖由 touya08 於 2022-12-6 09:49 發表

消費劵係無限輪迴, 表面上好似市民得益, 但最後都係商家皆大歡喜, 派完消費劵, 商家又可以無限加價, 佢地唔會理D錢係唔係消費劵, 佢地見生意多左, 咪加價, 消費劵, 最低工資呢D粗暴干擾經濟, 自然禍害不少. 由第一次開始派, 如果有一年唔派又會比市民話, 派又會愈派愈窮, 物價不斷上漲, 雖則物價已經不斷上漲, 再加埋呢D人為干擾經濟活動, 就更加令物價再上升.

另外問題就係打工仔既工作能力追唔到佢地人工, 本身物價上升太快, 但佢地能力又無咩大進步, 咁都會影響就業市場. 有時福利社會都影響左人既上進心, 有錢派又唔洗做野, 自然唔會去競爭, 咁生產力低下, 人工又高, 競爭力相對鄰近地區就比下去, 佢地人工低過香港, 但效率高過香港. 再唔努力, 被外勞取代係時間問題. 香港有D行業就係因為效率低人工高, 本地人已經淪為紙版, 可有可無.

派錢你話派比無工作能力既人, 而唔係所有納稅人, 又會有市民唔滿意, 唔好忘記派消費劵仲有D行政費要比D支付平台, 每次都幾億, 雖然相比幾百億都係少, 但當乾塘時, 幾億都係錢來, 呢D錢用係其他地方仲有用. 同埋每次派錢行政費會比上次又多, 呢D係食過返尋味.  

派消費券可大大刺激本地經濟。已經移民果班BNOers 又冇份,諗起都開心~

針對性派好啲~

要揾錢,不是派錢!

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-12-6 09:48 發表
派開唔派一定俾人屌
象徵式派三兩千啦
退稅最實際
3千尼家邊夠電費又加咁多,冇1萬5都搞唔店

所謂「持開放態度」,言下之意即是無意再討論。

一個字:派  內幕消息

引用:
原帖由 williamsze31 於 2023-1-23 12:58 發表
要揾錢,不是派錢!
你問個班官有做過d咩先 個個 飯來張口淨係識叫派錢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]