• 瀏覽: 36,973
  • 回覆: 184
  • 追帖: 1
+2
限俄60元一桶, 俄賣比中印80元, 結果歐佬要用100元跟沙特或老尾買...歐豬唔係浪得虛名

石油歐洲係唔驚所以先敢限價,欠缺主要是天然氣無奈俄已斷氣迫住慳住用,依家主要買美國、挪威.
俄唔賣歐洲影響不大

只賣中國印度都夠玩啦..

引用:
原帖由 touya08 於 6-12-2022 09:05 發表
供求關係永遠都係「需求」一方係被動, 西方係咪傻到連有求於人都要咁高姿態  俄佬唔賣畀你, 可以賣畀第二個, 再唔係留番遲d賣都仲得, 資源係永遠唔愁無人要架
大陸,印度做分銷商 賣比歐豬90 美金一桶, 今時今日歐豬真喺冇智商

引用:
原帖由 ATA0075 於 2022-12-6 09:46 發表
啲王話!我有比錢架,洗乜感因?
家陣感受到!你比錢都唔賣比你
最搞笑如果掉返轉,人地來香港買野,佢地又會用搶字來形容,例如搶奶粉,搶名牌野

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-12-6 08:14 發表

歐盟對俄羅斯的船運原油禁運的制裁,以及對俄出口石油實施價格上限,昨日正式生效,試圖打擊俄國的能源收益。俄羅斯副總理諾瓦克前日表示,俄針對油價上限政策的態度一直沒有改變,形容這是一個「野蠻且非市 ...
仲有亞洲其他國家呢,可以經中蘇油管出口到全亞洲,分分鐘真係60美元都有可能(中國當然會有錢賺啦),但只係賣畀友好國家,亞洲用平油,歐豬就食哂美加嘅貴價血油😅😅

美國又係最大得益國

引用:
原帖由 一拳超人 於 2022-12-6 09:09 發表
限價即係俾中印火雞繼續揾錢
美歐都白痴既,三十年前,美國獨霸天下既時候,的確可以咁做,但今日,美國、G7都已衰落,根本無能力限制世界各國抵制俄油

再說,中印土三國,都唔會聽美國指示,仲會買多d俄油轉售圖利;中國不用說,印土兩國,美國都不敢得罪,所以所謂限價俄油,只是一場政治show

堂堂大國,搞場大龍鳳來自high,顯出西方正在日暮窮途

歐洲限價但唔限美資公司油價, 

揼水俾美主又唔駛揼得咁核突... 

歐盟攪唔清邊個令他們陷入困境,自作孽,可憐他們人民成犧牲品!

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2022-12-6 09:11 發表
歐洲佬好有骨氣嘅,唔買俄油嘛唔買俄油。我地歐佬情願用四倍價錢,去比契哥揾笨買美油,都唔買俄油👍👍👍
四倍價格,成本幾高?工業死晒加了

一人一票有咩L用~選埋既都係濕鳩政棍出黎

歐豬都係等買貴油啦

引用:
原帖由 unico 於 2022-12-6 10:34 發表
石油歐洲係唔驚所以先敢限價,欠缺主要是天然氣無奈俄已斷氣迫住慳住用,依家主要買美國、挪威.
俄唔賣歐洲影響不大
不大,因為企業不是搬走或者倒閉,確實不需要了

你知道現在為了保民生供暖,幾多歐洲企業停工?

四倍天然氣價格,年末睇睇今年德國大眾汽車的業績報告,就知道有沒影響啦

引用:
原帖由 007star 於 2022-12-6 08:57 發表
歐盟玩自己 
沒有最 on 9 ,只有更 on 9

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]