• 瀏覽: 3,933
  • 回覆: 13
+2

前國家主席、中共前總書記江澤民逝世,追悼大會將於明天(6日)上午10時在北京人民大會堂舉行。

聖公會天水圍靈愛小學校長孔偉成今(5日)於港台《千禧年代》表示,將會安排學生於課室收看直播,他事前亦會親自向學生簡介江澤民生平及與本港關係,相信學生會明白禮儀需要,默哀3分鐘的安排不難處理,下半旗誌哀亦已具清晰指引。

他又指,屆時原有課堂將須暫停,「但中止課堂做更有意義嘅事情是學界習慣。」相信有助學生增強對國家認識及國民尊重。

做更有意義嘅事情是學界習慣

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/843572/江澤民逝世-周二追悼大會-學界停課堂轉睇直播-做更有意義嘅事

增強對國家認識追悼前領導

支持動態扶靈

黃絲人拒絕參與,夜更人亦因早上仍在睡覺不參與

引用:
原帖由 317248118 於 2022-12-5 21:24 發表

前國家主席、中共前總書記江澤民逝世,追悼大會將於明天(6日)上午10時在北京人民大會堂舉行。

聖公會天水圍靈愛小學校長孔偉成今(5日)於港台《千禧年代》表示,將會安排學生於課室收看直播,他事前亦會親自向學生簡介江澤民生平及與本港關係,相信學生會明白禮儀需要,默哀3分鐘的安排不難處理,下半旗誌哀亦已具清晰指引。

他又指,屆時原有課堂將須暫停,「但中止課堂做更有意義嘅事情是學界習慣。」相信有助學 ...
支持!

香港就係要咁樣開始國民教育,連基本意識都無點會覺得自己係中國人,回歸咁耐都無人帶頭,係呢一屆政府夠膽去做

唉!鄉講宜家真係無得救,現在開始罐書給小朋友爹親娘親不及當親,供橙思想開始要從下一代下手!父母4都冇一定要肅然起勁,但煮直4就要,宜家真係嘜細袋!由一個漁港變成各掣成市,由一個各掣成市變回供橙成屎,有繁榮就有衰落!

引用:
原帖由 pycicamn 於 2022-12-6 02:38 發表
黃絲人拒絕參與,夜更人亦因早上仍在睡覺不參與
不過追悼太子站虛擬死者。呢班人就好落力參予

江總好彩有得入土為安,唔使好似列寧咁變咗標本比遊客參賽!

引用:
原帖由 隨時間流逝 於 2022-12-5 21:26 發表
增強對國家認識追悼前領導
絕對要教導學生知道,江澤民當年是十分尊重「一國兩制」的領袖

引用:
原帖由 tai1037 於 2022-12-6 16:21 發表
唉!鄉講宜家真係無得救,現在開始罐書給小朋友爹親娘親不及當親,供橙思想開始要從下一代下手!父母4都冇一定要肅然起勁,但煮直4就要,宜家真係嘜細袋!由一個漁港變成各掣成市,由一個各掣成市變回供橙成屎,有繁榮就有衰落!
希望你唔好雙標啦!
前排英女皇死,排場仲大,英國放假一天,香港有批崇洋扮英人傷心慾絕!
你有冇提相同批評!

應該強制全港學校跟隨啦,教育局真不愛國

忠誠廢物,由小培育

引用:
原帖由 dylan_l 於 2022-12-6 21:24 發表
忠誠廢物,由小培育
呢D發生係西方,就公民愛國教育,值得讚!
同樣事發生係中港,就得到你負評!你自己反省下啦,不知不覺俾西方洗腦都未知!

主題標籤 #停課
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]