• 瀏覽: 15,437
  • 回覆: 30
從前有一個醫生,知道某病人就快康復,就恫嚇病人話佢患左絕症,只有去佢診所先有得醫,病人好驚當然聽話,唔使講,病人半年就康復,因為佢本來就冇事,從此該名醫生成為神醫,聲名大噪,受萬民景仰。

今年四月,某偉大領袖明知病毒已經弱化成感冒,很快就會退場,但係咁樣退場法,功勞就會歸於傳染病專家。為了搶奪功勞,便心生一計,高調宣布清零,並將專家踢走。看來成事機會是很高的,反正病毒始終會退場,偉大領袖就可以連中以下三元,成為更偉大的領袖。

1.成功連任
2.成功戰勝病毒
2.親上城樓宣布勝利了

只可惜,有人慾望薰心,全不理會清零對國家人民的沉重影響,導致民怨沸騰暴力反撲,如今尾大不掉,唯有唔聲唔氣,叫班馬仔搞掂,草草收場,但國家人民所受的傷害,成為偉大領袖政治生涯中的污點。

原本呢啲只係普通的辦公室政治,但玩成咁,亦都證明偉大領袖手段拙劣,唔多夠班。佢原本就是捧著金鎖匙上臺的,形勢本來就是一遍大好,咁都搞唔出乜嘢政績,淨係識搞個人崇拜,能力認真麻麻。

歡迎辯論,亦歡迎舉報。

作得唔借, 但缺少誠意.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2022-12-5 22:55 發表
作得唔借, 但缺少誠意.
無可否認,此文是本人憑多年人生經驗,以及對政治生態的認知,作出的揣測,歡迎指正。

習大大第三任嘅目惖梗係為咗統一, 所以有冇病根本唔係重點. 你所謂嘅弱化係有咁多人死, 但covid只係傳染性高, 唔係死亡機率唔大, 只係有後遺症, 對社會影響比較大, 如東有疫苗同時有藥, 先係躺平時候.

你願意講你現在是那裡居住嗎?
或者,是許......... 智瘋嗎?

一種可能令中國每日百多萬人感染,千多人死亡的疾病,係唔係叫【弱】???
大家自己判斷啦!!!

胡爸爸是否變質?
理性啲睇、就算習唔連任,中國嘅領導模式會否改變?
中國自己本身內部都好多問題、各省區一直都係各自為王。
希望會改變得到。
習真的不過不失,換一個又唔知會點。
李克強上好未?外交會變成點樣、人哋一句制裁。立即妥協、就因為保經濟丫嘛?當我哋退一步、人家就踩多一步。
睇華為就知、大家都生產電話、你話有監控、難道蘋果沒有?
我就是要你們抬不起頭、理由隨我講。
近呢十年中國人算企得直身。
但亦有不足。疫情算係其一,但無可否認頭二年係成功,最後敗於一班黑心商家。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-12-5 20:54 發表
從前有一個醫生,知道某病人就快康復,就恫嚇病人話佢患左絕症,只有去佢診所先有得醫,病人好驚當然聽話,唔使講,病人半年就康復,因為佢本來就冇事,從此該名醫生成為神醫,聲名大噪,受萬民景仰。

今年四月,某偉大領袖明知病毒已經弱化成感冒,很快就會退場,但係咁樣退場法,功勞就會歸於傳染病專家。為了搶奪功勞,便心生一計,高調宣布清零,並將專家踢走。看來成事機會是很高的,反正病毒始終會退場,偉大領袖 ...
西方已經努力唱衰中國。在前一陣子內地維持嚴格封控出現示威時,會鬧中國無自由會出動亂。現在中國開始放寛,又鬧你放寬仍然不願從西方獲得更好的疫苗,而仍依賴於中國的疫苗,而中共使用的疫苗並非對抗Omicron的有效疫苗............云云。

創業艱難, 守業更艱難, 要穩定14億人的心, 非常不簡單! 不用師兄加隻腳去踩這位已經盡心盡力在各個領域穩步推進的領導人。

一場世紀疫病, 沒有人是大贏家!

習主席連任也不是他一人說了算, 而是整個共產黨認為他是現在中國的定海神針, 換人不利穩定國家政策和各方面的發展!
https://www.youtube.com/watch?v= ... channel=CCTV中国中央电视台

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-12-6 09:47 發表

西方已經努力唱衰中國。在前一陣子內地維持嚴格封控出現示威時,會鬧中國無自由會出動亂。現在中國開始放寛,又鬧你放寬仍然不願從西方獲得更好的疫苗,而仍依賴於中國的疫苗,而中共使用的疫苗並非對抗Omicron的有效疫苗............云云。

創業艱難, 守業更艱難, 要穩定14億人的心, 非常不簡單! 不用師兄加隻腳去踩這位已經盡心盡力在各個領域穩步推進的領導人。

一場世紀疫病, ...
自他上臺以來,我都覺得他盡心盡力做事,亦都曾經係佢粉絲,但係人會變,我覺得這人越來越唔對路,為自己多過為國家。

我唔係要踩任何人,只係理性推論,論點如下:

一位從政多年的成熟政治家,點會犯上呢種損國損民不利己的低級錯誤?頭腦發熱硬膠症發作可以排除。我仍然認為他是清官,利益輸送可以排除。係外國間諜可能性非常低。權力?佢連鄧公定下執政兩屆的規定都改得了,三度連任早就板上釘釘,話佢權傾朝野並不為過。榮耀?連偉大領袖名頭都用上了,還差什麼呢?就差在城樓上的終極一喊,新冠正正提供了這個機會,錯過了都不知還有沒有下一次。也就只有這個可能,能讓經驗豐富的成熟政治家行差踏錯。

今日的他,早就不是從前的他了。我亦由支持他變成不爽他,只希望偉大領袖能守著前人成業,不會再亂來。

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2022-12-6 07:43 發表
你願意講你現在是那裡居住嗎?
或者,是許......... 智瘋嗎?
香港,覺得唔啱聽,可以辯論,請勿扣帽子。

胡爸爸係我心目中算得上智者、我想睇你點睇西方人對穆斯林睇法。穆斯林律法對女性封鎖是否合理、但人哋點解會教義對女性封鎖是否有因。但點解西方會干預,是否出於外部勢力?就係因為崇尚自由?西方理解穆斯林教義?
我唔係贊同穆斯林因為我唔認識,亦唔會用自己嘅思想去評論穆斯林嘅做法。
人家好好的守咗咁多年嘅戒律、點解今時今日先係錯?定係一早係錯?當初點解會落這種戒律?西方是對的穆斯林錯了幾千年?

穆斯林對偷竊犯行斬手懲罰、對通姦用石刑,強姦犯切J、西方會覺得唔人道、但西方人係之前乜都做齊。
同為食物、牛、羊可食、而豬不可以?係穆斯林有病,定係有佢哋嘅原因?

而真正嘅穆斯林比我哋民主嘅人更守秩序。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-12-6 10:06 發表

自他上臺以來,我都覺得他盡心盡力做事,亦都曾經係佢粉絲,但係人會變,我覺得這人越來越唔對路,為自己多過為國家。

我唔係要踩任何人,只係理性推論,論點如下:

一位從政多年的成熟政治家,點會犯上呢種損國損民不利己的低級錯誤?頭腦發熱硬膠症發作可以排除。我仍然認為他是清官,利益輸送可以排除。係外國間諜可能性非常低。權力?佢連鄧公定下執政兩屆的規定都改得了,三度連任早就板上釘釘,話 ...
老伯姓和共產黨認為他做得好, 為了穩定國家寧願讓他做到終老, 不是他一人說了就可以連任的
鄧公定下執政兩屆的規定, 也不是他一人可以改變的!

一隻低能癈柴弱智小學雞去管人,
當然出現全世界最小學雞弱智低能癈柴嘅結果。

鎮得住西鬼是中國人心中所要的
https://www.youtube.com/watch?v= ... b_channel=BBCNews中文

相信胡爸爸一樣同我有一定年齡。
小時候有否經過九龍城浸信會?上面寫著你們都是罪人,當信主耶蘇你和你家人必當得救。
你犯了什麼罪?
西方一早從宗教洗我們的腦。
係西方改良咗嘅宗教不論你係十惡不赦罪犯,妓女只要信咗神、你就係神嘅子民必得救贖。
呢類宗教亦無對善良嘅人有意見、(因為善良群眾從不構成社會影響力。)
而係遊走係罪惡、貧窮、或對生活不滿去吸納這類人群。
全世界沒有宗教係表惡隱善、只有呢一類宗教。
亦沒有任何宗教主動介入政治。
只有穆斯林係政教合一。
教條就是法律。
宗教正在歪理合法化。
宗教如此、教育也如此。世界如何不變混亂?
世上本無事。
做好自己無愧於天地。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]