• 瀏覽: 33,421
  • 回覆: 178
  • 追帖: 2
+2
俄羅斯塗鴉藝術家Vladimir,於本港多處創作多幅塗鴉,其中以「貓」為主題的數幅作品尤為公眾熟悉,令原本平平無奇的角落

轉載;

俄羅斯塗鴉藝術家Vladimir,於本港多處創作多幅塗鴉,其中以「貓」為主題的數幅作品尤為公眾熟悉,令原本平平無奇的角落,瞬間變成潮流藝術打卡位。不過,繼大帽山貓屋慘變「花面貓」後,其另一幅作品汀九橋躉貓塗鴉,今日(5日)亦慘遭「毒手」,被工人以白油覆蓋,令網民大感可惜。                                               

有網民於社交平台發貼,指今早約10時有工人於汀九近屯門公路橋墩處工作,並以白油將貓塗鴉覆蓋,並指往後不要再去找汀九貓打卡了,覺得「心碎」。                                                                                               

從Vladimir個人社交平台的舊照可見,「汀九貓」頭戴皇冠,背後以粉紅螢光光環映襯,貓兒狀甚惶恐,憨態可掬。如今配合被白油覆蓋一幕,似乎「貓貓」早已預見其下場,既可愛又可憐。                                                                                               

汀九貓慘遭「毒手」。(網上圖片)

汀九貓「遺照」。(Vladimir社交專頁)

大帽山貓屋已成「花面貓」。(網上圖片)原文網址:俄藝術家「汀九貓」塗鴉 今遭白油覆蓋 網民嘆可惜 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1205_00822_001.html

啲貓畫得惟肖惟妙!俾人畫花咗又或者攞白油覆蓋咗,真係好浪費。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1205_00822_001.html

呢的死鬼佬, 周圍劃到花晒, 戇X當有型, 其實呢的算唔算刑事毀壞?

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-12-5 14:09 發表
呢的死鬼佬, 周圍劃到花晒, 戇X當有型, 其實呢的算唔算刑事毀壞?
畫唔緊要但點解要畫係d高危地方引人去冒險…有人因此而受傷或死亡就唔好

其實我覺得幾靚為城市增加特式

唔好話大細超

唔駛煩

如果無啦啦畫上去係正常,咁再畫d白油上去都係正常遮,唔啱又黎畫過囉

首先向政府申請,你想畫幾多都冇問題,最x憎周圍畫花晒,正仆街

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-12-5 14:09 發表

引用:

要塗鴉去美國啦。

人地油白油都係創作...🤭

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-12-5 14:01 發表
俄羅斯塗鴉藝術家Vladimir,於本港多處創作多幅塗鴉,其中以「貓」為主題的數幅作品尤為公眾熟悉,令原本平平無奇的角落

轉載;

俄羅斯塗鴉藝術家Vl ...
大帽山隻貓有弱畜意念唔欣賞、早早收皮好過汀九貓就OK,係有班人唔顧安全去打卡、出事班無知綱民又賴正苦

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-12-5 14:01 發表

轉載;

班黃狗又喺度嘈:「連一幅畫都容唔落」
我覺得你班狗都cls,你鍾意係你嘅事,法規就要執行!

引用:

轉載;

與其香港人唔BUY 運動同藝術, 不如以為香港政府唔好搞甘多浪費資源野

引用:

轉載;

白油覆蓋
正確做法

主題標籤 #俄羅斯
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]