• 瀏覽: 31,061
  • 回覆: 179
  • 追帖: 1
+15
英國通脹創41年以來新高,食品價格截至10月更按年升超過1成半,加重民眾的生活負擔。英國廣播公司(BBC)稱有部分民眾為慳錢出盡奇招,包括選擇改食狗糧及用蠟燭溫度來加熱食物。不過有部分網民就質疑BBC

BBC 啲新聞假到連英國人都唔信,就嚟追到fake news cnn啦

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/3413756/BBC指英民眾食狗糧抗通脹 網民反指不合邏輯(第二版)?mtc=20042

@hfceddie我覺得我老友Eddie 哥人在英國可以發表下咁様旣生活有乜感想

真定假?

使L驚咩, 有民主自由, 咪可以抗到通漲囉.

引用:
原帖由 幸福北極熊 於 2022-12-5 12:40 發表
英國通脹創41年以來新高,食品價格截至10月更按年升超過1成半,加重民眾的生活負擔。英國廣播公司(BBC)稱有部分民眾為慳錢出盡奇招,包括選擇改食狗糧及用蠟燭溫度來加熱食物。不過有部分網民就質疑BBC

...
食屎狗?

BBC的意思應該是劏咗隻狗做糧食

掉咗隻狗,淨返啲狗糧,英國人有得食真係唔食?

食西北風都夠飽喇

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2022-12-5 12:42 發表
@hfceddie我覺得我老友Eddie 哥人在英國可以發表下咁様旣生活有乜感想
我嘅感想係每個國家都有不幸,需要幫助嘅人。 至少喺英國,媒體可以自由報導呢啲事,俾壓力政府做嘢幫助弱勢社群,唔使驚會被刪帖、被屏閉,和階,負責人被約談,問佢做乜要揭露社會陰暗面。

而英國雖然稅重,但社會福利、免費醫療 (NHS) 係好過好多國家。

正如香港有不幸嘅人住劏房,籠屋,瞓街,覺得香港好過人哋嘅應該得閒去深水埗行吓,睇吓啲7老8拾推住一車紙皮。有啲國家嘅人甚至因為疫情被封控百幾日,到咁嘅地步,結果火燭連人都燒死埋。

我敢講西方國國家好難會發生咁嘅事囉。我喺英國從來唔使擔心要封控、強檢、出街無需戴口罩,入餐廳唔使掃安心出行,健康碼,疫苗針卡,有返一個自由人嘅感覺、尊嚴。

啱唔啱聽?。

附件

F33C02F1-338A-4844-9273-873D9F172FBE.jpeg(124.1 KB)

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2022-12-5 13:12 發表
掉咗隻狗,淨返啲狗糧,英國人有得食真係唔食?
會唔會其實係"食"左隻狗?

BBC = fake news

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-12-5 13:15 發表

我嘅感想係每個國家都有不幸,需要幫助嘅人。 至少喺英國,媒體可以自由報導呢啲事,俾壓力政府做嘢幫助弱勢社群,唔使驚會被刪帖、被屏閉,和階,負責人被約談,問佢做乜要揭露社會陰暗面。

而英國雖然稅重,但社會福利、免費醫療 (NHS) 係好過好多國家。

正如香港有不幸嘅人住劏房,籠屋,瞓街,覺得香港好過人哋嘅應該得閒去深水埗行吓。有啲國家嘅人甚至因為疫情被封控百幾日,到咁嘅地步,結果火燭 ...
講呢d賴正經說話其實無咩意思。因為就算有人正經覆你,比到理據什至證據比你,去證明你講既野係錯。你都係唔會被說服,你只會不服氣,去重新搵另一d論點再去反擊,從而形成兩方爭論。

所以既然思想係咁固執唔願改變,又何必裝作理性講咁多野。

引用:
原帖由 努力不棄 於 2022-12-5 13:44 發表

講呢d賴正經說話其實無咩意思。因為就算有人正經覆你,比到理據什至證據比你,去證明你講既野係錯。你都係唔會被說服,你只會不服氣,去重新搵另一d論點再去反擊,從而形成兩方爭論。

所以既然思想係咁固執唔願改變,又何必裝作理性講咁多野。
我嘅理據講哂出嚟,不服來辯,就係咁簡單。 俾啲證據證明我講嘅嘢係錯先啦。我敢講香討冇乜人有咁嘅能力囉!

就例如疫情封控,有人可以覺得冇乜嘢都唔定㗎, 呢度前一排仲有人話香港政府應該行回頭路禁堂食添,可能樂此不疲好享受!

賴正經說話? 幾㗎! 你唔見我上面個回覆少有地冇落恥笑 emoji 咩?

食狗糧抗通脹,英國唔係折墮成咁呀

BBC新聞...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]