• 瀏覽: 60,019
  • 回覆: 460
  • 追帖: 1
+2
中東阿聯酋杜拜本月初正在舉行的「2022亞洲經典健力錦標賽」,香港選手連煒楨於女子「所有年齡組別及體重級別47公斤」賽事中,為香港奪得金牌,但在頒獎儀式中,大會播中國國歌時,誤播香港反修例相關歌曲《願榮光歸香港》。

王敏超:推斷害群之馬海外「搞事」

港協暨奧委會義務秘書⻑王敏超今(5日)明言,不接受賽事主辦

中東阿聯酋杜拜本月初正在舉行的「2022亞洲經典健力錦標賽」,香港選手連煒楨於女子「所有年齡組別及體重級別47公斤」賽事中,為香港奪得金牌,但在頒獎儀式中,大會播中國國歌時,誤播香港反修例相關歌曲《願榮光歸香港》。
港協暨奧委會義務秘書⻑王敏超今(5日)明言,不接受賽事主辦方亞洲健力聯會的解釋,認為以賽事技術義工出錯為由難以用來解通是次事件,又推斷現時有害群之馬在海外「搞事」,估計今次有機會是刻意出錯。之後,港協暨奧委會將再與香港舉重健力總會開會討論,並視乎情況商討如何向國際總會提出投訴。
他又稱,展示區旗及播國歌是嚴肅事情,經過今次出錯後,將要求各總會向國際總會反映,「安排要做好,同再揸緊啲」,他建議港隊日後領獎一刻前,領隊或教練應盡量要求與大會核實國歌版本,「有啲情況未必畀,但因為發生過(播錯國歌事件),呢件事應該全世界都知道」,故相信大會應會理解配合。他續說,知悉今次港隊於比賽前有提交正確版本,惟現場有否人曾作更換,則需進一步調查。

個運動員即刻舉T字叫停 反應都幾快~~

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/播錯國歌-港協暨奧委會不接受解釋-估計害群之馬海外搞事/351174

奧委會不躺平
全部高層辭職

依個又咩大會, 接2連3咁出事, 一定要追究到底

最大問題就係政府內部

推斷害群之馬海外「搞事」<<<

害群之馬淨係識搞破壞,害人害物。
比返運動員寧靜的比賽環景和心態啦!搞D運動員做乜!

引用:
原帖由 thanks橋 於 2022-12-5 11:14 發表

...
一次當你無心,二次三次呢啲絕對係有曱甴玩嘢!!!

哈哈哈哈民心所向

引用:
原帖由 touya08 於 2022-12-5 11:28 發表
依個又咩大會, 接2連3咁出事, 一定要追究到底
冇辦法啦!係香港攪唔成,唯有做埋啲小家哩,擦吓存在感,精神上勝利。

他建議港隊日後領獎一刻前,領隊或教練應盡量要求與大會核實國歌版本
一早就要啦 ,大安旨意,以為比左對的國歌就會播!行多步就沒事啦

引用:
原帖由 pp49pp 於 2022-12-5 11:50 發表

冇辦法啦!係香港攪唔成,唯有做埋啲小家哩,擦吓存在感,精神上勝利。
背靠祖國麻,唔知點解我唸起某動物畫面

總之就一撚塌糊塗係啦

引用:
原帖由 thanks橋 於 2022-12-5 11:14 發表

...
睇得出搞事班友, 有幾咁無力感.

自從英文呃完手足d積蓄,唔俾身分證佢哋,就打包送返晒黎攪事啦

為免國家尊嚴再受損,香港應該暫停派隊參加任何國際賽。

主題標籤 #舉重
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]