• 瀏覽: 35,029
  • 回覆: 284
+30
引用:
原帖由 ballking113 於 2022-12-5 11:01 發表
用爛車想害死人咩

快D全部更換成國產高質車
用左唔合規格既X產鏍絲就搞成咁. . .如果全用. . . 分分鐘全部散哂

引用:
原帖由 凡間逍遙 於 2022-12-5 11:15 發表

管理層的什麼問題導致事故發生
管理層應該制定更準確和更全面貫徹完善的覆檢制度囉!
接二連三出現大問題。

好似近期接二連三播錯歌咁。
你覺得係唔係問題?

南韓製做,垃圾。

英製出完事,就輪到韓製

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2022-12-5 10:53 發表

其實明顯係管理層問題,邊度生產的列車不應該是出現事故的原因,不能因為是邊度生產,所以出問題是「理所當然」,管理層是修補問題及防止問題產生
如果係中國製,唔知呢個回覆嘅立場會變幾多度?180度?

離譜喎,如果意外引致人命傷亡就慘喇

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2022-12-5 10:53 發表

其實明顯係管理層問題,邊度生產的列車不應該是出現事故的原因,不能因為是邊度生產,所以出問題是「理所當然」,管理層是修補問題及防止問題產生
你地行外唔知,地鐵工程,安全行先。
老鼠做野,搵貓看管,貓又搵狗看,狗又搵人看。
層層安全程序,一堆安全文件,未有齊文件,老鼠唔開得工。
結果將老鼠開工時間嚴重壓縮,結果趕完工,乜都有可能發生啦。
完全係地鐵玩安全玩到矯枉過正,所以越搞越多問題。

引用:
原帖由 HKGPRC 於 2022-12-5 11:18 發表
韓制?馬上換國產的。
邊隻中概製車股會受惠??

引用:
原帖由 凡間逍遙 於 2022-12-5 11:15 發表

管理層的什麼問題導致事故發生
差不多先生DNA!!

引用:
原帖由 邦之星星 於 2022-12-5 10:54 發表
大陸野
Title已經寫咗韓國製造列車,心盲連眼刀盲埋

TKE-C651

因應將軍澳綫2002年投入服務,地鐵公司在1998年邀請全球列車製造商投標,供應13列8卡編組的新列車韓國KOROS與日本三菱合組之財團擊敗多間歐洲製造商,取得地鐵「TKE-C651」合約[4]該批「TKE-CR51」型列車在韓國裝嵌,首趟出廠列車2001年5月開始於當地一條長五公里的測試路軌進行全速測試[5]。新車抵港後再由地鐵公司安排於兩間車廠內試車,然後再於觀塘綫和將軍澳綫實地試行,測試項目多達45項,過程非常嚴謹。

引用:
原帖由 lung_block 於 2022-12-5 11:11 發表

陰謀論..持登整到外國車唔掂..
令人支持國產車..
仲唔吸納相關中概製車股票~

下次小心

又話唔到中國制添

唔係中國製列車,完

引用:
原帖由 含L至軟 於 2022-12-5 11:19 發表

管理層應該制定更準確和更全面貫徹完善的覆檢制度囉!
接二連三出現大問題。

好似近期接二連三播錯歌咁。
你覺得係唔係問題?
唔係,只係作出批判前想了解多啲

播錯國歌擺明係針對玩嘢,應同港鐵事故唔同,當然同樣有人有心玩嘢亦唔會係無可能

港鐵現有制度過往一直有效,鐵路效率相對高,但現在似乎不一樣了。管理層要檢討查究問題來源,如是卡車問題就要改善維修有關指引。如是人的問題就要找出有關的人去作處理

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]