• 瀏覽: 35,096
  • 回覆: 284
+30
引用:
原帖由 三級警司 於 2022-12-5 23:18 發表

例如起亞=killed in action

笑左,之前無睇過

引用:
原帖由 四季風 於 2022-12-5 15:27 發表
垃圾車,正常啫。
韓仔好多野都係得個樣
好睇唔好駛

冇吸取三猩手機爆炸教訓.....

如脫卡,後果

港鐵又又又發生事故,一次又一次,一次驚險過一次,好明顯,個管理層、個管理制度完全信唔過,根本無能力搵到問題,更唔好話糾正錯誤,
唔理係人、制度、機件嘅問題……,都必須引入新嘅人員及思路,搵有能力、獨立嘅本地、外國、大陸專家全面檢視,刻不容緩啊

千萬不要等到下一次更大鑊嘅事故發生先黎後悔無大刀闊斧做嘢啊

唔係中國造,試下賴移民潮,管理人才、技術人才短缺

港鐵怎樣有事故,質素都比巴士優勝,因巴士發生意外可導致傷亡,而且港鐵班次密過巴士,還有港鐵故障可觸發安全系統正常啟動,而今次事件沒有令列車損毀,總比上次油麻地站甩車門事件還要好

引用:
原帖由 真命天子 於 2022-12-5 22:06 發表
又有意外,呢次影響到好多人大鑊
發生在平日繁忙時間真大鑊,但換轉是發生在晚上臨近尾班車時間,影響範圍反而不大

引用:
原帖由 工廠男 於 2022-12-5 11:04 發表

英國車,韓國車,都信唔過。
現在只剩下國產。
x2

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2022-12-5 10:53 發表

其實明顯係管理層問題,邊度生產的列車不應該是出現事故的原因,不能因為是邊度生產,所以出問題是「理所當然」,管理層是修補問題及防止問題產生
依家壞都係成個原裝零件換架啦
如果原廠問題,維修人員無咩做到

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-12-5 11:43 發表

一於賴"外部勢力" 啦;萬用key 🔐
咁咪港鐵可以宣佈美國資助英國策劃烏克蘭訓練澳洲指揮日本後勤黃絲行動.「夠晒外部勢力」🤪
以後乘搭要x光照人和袋掃身份証先可入閘😎

引用:
原帖由 oyear 於 2022-12-6 07:16 發表

依家壞都係成個原裝零件換架啦
如果原廠問題,維修人員無咩做到
因為太多人走左,唔夠人手要外判,但外判的效果又差。
但係我覺得大家要接受,支持政府,支持港鐵。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]