• 瀏覽: 19,645
  • 回覆: 39
+2
疫情持續高位徘徊,回顧上周錄得的本地及輸入個案共63,863宗,比之前一周增加11.2%,死亡人數按周增22.6%,7日平均死亡率亦升至0.18%。香港昨(4日

疫情持續高位徘徊,回顧上周錄得的本地及輸入個案共63,863宗,比之前一周增加11.2%,死亡人數按周增22.6%,7日平均死亡率亦升至0.18%。香港昨(4日)新增9,487宗確診個案,包括8,830宗本地感染個案及657宗檢測陽性輸入個案,另外再多16名患者死亡,至今本港累計死亡個案共有10,806宗。

-輸入個案657宗,佔整體個案比率6.93%;相比同日16,602名機場入境人數,比率則為3.96%,七日平均比率是3.98% 。
-新增16名患者死亡,7日平均死亡率略降至0.18%,整體死亡率維持0.50%,累計死亡人數為10,806人。

仲係keep住成萬宗..其實不如變恆常病啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/843502/疫情-最新-連續四日約萬宗水平徘徊-過去一周死亡數按周升22

唯有打科興嚟保平安。

死後核酸檢測陽性也歸入新冠死亡個案
難以肯定新冠病毒直接導致死亡
這樣的死亡數字不必在意
主流病毒株是Omicron變種
驚嘅快啲去打二價疫苖

一直被奄的1例
穿好救生衣跳船啦~必有後@?$;!

附件

160D48D4-7D0B-4E30-BB16-ACE3D721D08A.jpeg(349.63 KB)

引用:
原帖由 遊鯤 於 2022-12-5 10:41 發表
死後核酸檢測陽性也歸入新冠死亡個案
難以肯定新冠病毒直接導致死亡
這樣的死亡數字不必在意
主流病毒株是Omicron變種
驚嘅快啲去打二價疫苖
沒卵用的, 變種遞進這麼快....果頭打完就變異了!

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-12-5 11:04 發表

沒卵用的, 變種遞進這麼快....果頭打完就變異了!
就算變異,都係基於Omicron
二價疫苖還是能提供保護

是撚但啦,對住呢個病都聽到悶。

乜野病都會死人架啦,死咪死囉。

香港個政策令到全港市民好痛苦。

應同....

係怕既唔好出街, 日日黎係屋企,

好多人重要正常生活架... 咁多限制好麻煩~

真心唔怕個病~~~    見條街幾鬼多人就知...好多人都唔怕~

引用:
原帖由 LYC09 於 2022-12-5 09:58 發表
疫情持續高位徘徊,回顧上周錄得的本地及輸入個案共63,863宗,比之前一周增加11.2%,死亡人數按周增22.6%,7日平均死亡率亦升至0.18%。香港昨(4日

...
多得角太兇少引發第五波、累死萬個老友記

引用:
原帖由 LYC09 於 2022-12-5 09:58 發表

...
要李加超問責啦!

引用:
原帖由 kwma 於 2022-12-5 16:37 發表

多得角太兇少引發第五波、累死萬個老友記
第五波最大元兇係場高官宴會

油管有條姓何的神經佬, 日日開咪叫政府禁堂食保平安.

引用:
原帖由 中國人萬歲 於 2022-12-5 18:46 發表

要李加超問責啦!
由七月幾千宗,去到依家一萬,
每日死十幾二十件,重症幾佰,
政府只係想淡化件事,
0+3 已經咁樣,真係唔明點解啲專家話可以0+0?

引用:
原帖由 tkglobe 於 2022-12-5 18:48 發表

第五波最大元兇係場高官宴會
明白政府想共存,
但你都要防疫做得好先得架,
D酒吧,餐廳,飲酒一個隊幾十枱,
一個傳佰個,完全無皇管。

引用:
原帖由 hihi2046 於 2022-12-5 21:00 發表

明白政府想共存,
但你都要防疫做得好先得架,
D酒吧,餐廳,飲酒一個隊幾十枱,
一個傳佰個,完全無皇管。
共存又洗乜做防疫

主題標籤 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]