• 瀏覽: 13,334
  • 回覆: 48
港鐵宣佈由於將軍澳綫列車在將軍澳站附近出現故障,調景嶺至康城站及寶琳站暫停服務。港鐵呼籲乘客要為行程預留充裕時間。港鐵職員現正進行搶修工作

港鐵宣佈由於將軍澳綫往北角方向有列車故障,預計需要額外行車時間,港鐵呼籲乘客要為行程預留充裕時間。港鐵職員現正進行搶修工作。

港鐵指由於將軍澳綫有列車在將軍澳站附近出現故障,現時將軍澳綫服務受阻,來往北角至調景嶺站維持5分鐘一班車。來往調景嶺至康城站,以及來往調景嶺至寶琳站暫停服務。

港鐵現正提供兩條免費接駁巴士,分別來往調景嶺站和寶琳站/康城站,途經沿途各站;及單向由康城站直達調景嶺站。港鐵呼籲乘客為行程預留充裕時間,並考慮使用其他交通工具。港鐵職員現正進行搶修工作。

返工地鐵一壞就好麻煩嫁啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/843552/港鐵將軍澳綫往北角方向列車故障-調景嶺來往康城及寶琳站暫停

引用:
原帖由 LYC09 於 2022-12-5 09:54 發表
港鐵宣佈由於將軍澳綫列車在將軍澳站附近出現故障,調景嶺至康城站及寶琳站暫停服務。港鐵呼籲乘客要為行程預留充裕時間。港鐵職員現正進行搶修工作

...
特別係將軍澳區,差唔多原全依賴港鐵。

香港真係好多人,回流潮又黎,慘

最衰班曱甴話走又唔走

價就識加

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-12-5 10:02 發表
價就識加
況且打工仔要加人工,當然票價都要加返
難道打工仔加左人工,就永遠唔會遲到早退做錯野?
況且只係偶有故障延誤,比外國啲鐵路成日追撞出軌爆炸死人強多了

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-12-5 10:07 發表

況且打工仔要加人工,當然票價都要加返
難道打工仔加左人工,就永遠唔會遲到早退做錯野?
況且只係偶有故障延誤,比外國啲鐵路成日追撞出軌爆炸死人強多了
外國鐵路點樣最“成日”追撞事故呀 ?  比d證據睇睇,外國即係唔止一個地方喎。

黨鐵之日常啦
制度崩壞 國產零件

又因咩事?

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2022-12-5 11:03 發表
又因咩事?
韓仔車

大家忍耐一下吧,返工遲到老闆都會原諒一下的。

韓制列車出事,又有人賴係中國制列車問題,果然政治上腦的人是盲的。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-12-5 09:56 發表
香港真係好多人,回流潮又黎,慘

最衰班曱甴話走又唔走
最衰係走左又返黎。
外國乜都好、香港乜都唔好,考慮清楚…
又話深思熟慮為下一代好先走乜乜乜咁…
結果去到又重大發現原來未諗清楚…又乜乜物物咁又話返黎?!

事故頻繁, 不能接受。  

其實應該行路去調景嶺站! 也就15-20分鐘 

已經見慣不怪明年繼續加價

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]